Vind jouw tuincentrum

Woonplant augustus: Aloë

In augustus is Aloë de woonplant van de maand. De Aloë is een sterke en krachtige plant met dikke bladeren. Vanuit een rozet groeien de bladeren in een punt omhoog, tot maximaal 100 centimeter. De bladeren hebben getande randen en zijn dé opslagplek voor vocht en voeding. Officieel is de naam Aloë Vera. Ze bloeit in de zomer en helpt de lucht in huis schoon te houden. 

 

 

Aloe Vera informatie

Herkomst Aloë Vera

Aloë Vera is een vetplant die afkomstig is uit de Affodilfamilie. Ze groeit op het Arabisch schiereiland waar ze 'Alloeh' genoemd wordt, wat 'glanzende bittere stof' betekent. Dat slaat op de gel-achtige stof die in de bladeren zit. 'Vera' betekent iets zoals 'enige echte'. Er zijn zo'n 300 verschillende soorten. Omdat de Aloë moet zien te overleven in een extreem klimaat, maakt hij maar liefst 75 stoffen aan om hem daarbij te helpen. De werkzame stoffen hebben voor de mens ook gunstige effecten. Niet voor niets noemden de Egyptenaren het al 'de onsterfelijkheidsplant'. 

Aloe Vera verzorging

 [page-break] 

Verzorgingstips Aloë

  • De succulente eigenschappen maken de Aloë erg gemakkelijk te onderhouden. Vocht wordt namelijk opgenomen in de dikke bladeren, waarmee drogere tijden overbrugd kunnen worden.
  • Één keer in de twee weken water geven is voldoende. De potgrond mag indrogen tussen de gietbeurten door.
  • De Aloë staat graag licht en zonnig, 's zomers is buiten ook goed.
  • Tijdens het groeiseizoen is één keer per maand voeding geven voldoende
  • In de winter heeft de Aloë een korte rustperiode, waarin je weinig water en geen voeding mag geven. Wanneer de dagen weer langer worden, kan ze weer meer water en voeding gebruiken!