Vind jouw tuincentrum

Witte bloementuin

Een tuin met veel witte bloemen wordt ook wel een schemertuin genoemd. Ideaal voor wie alleen ’s avonds van een tuin kan genieten. Een punt dat voor veel mensen geldt. Wit heeft namelijk geen zonlicht nodig om zich te tonen. Als in de schemering alle kleur uit de tuin is verdwenen, zijn de witte bloemen nog steeds zichtbaar en een beetje maanlicht is al genoeg om witte bloemen er zelfs ’s nachts uit te laten blinken.

Uiteraard ook overdag kunnen witte bloemen geweldig mooi zijn. Witte bloemen hebben iets edels. Edelweiss heet niet voor niets Edelweiss. Heel opvallend is dat witte bloemen vaak een gouden hart hebben. Een wit margrieten-bladerrokje rond een klompje goud. Ultieme klassieke eenvoud van eenzame klasse! Planten met witte bloemen hebben ook een verzachtend, sussend en verbindend effect tussen anders gekleurde bloeiers. Zet witbloeiers tussen andere kleuren om de tuin te harmoniseren.

Wit bloeiende struiken

We noemen er een paar: Deutzia × magnifica ‘Nancy’ heet niet voor niets ‘bruidsbloem’. Deze tot drie meter hoge heester bloeit overdadig met zuiverwitte, gevulde trossen bloemen in mei. Het is een plant voor zon en goed doorlatende, humusrijke grond. Hij bloeit aan takken die het jaar ervoor zijn gevormd. Cornus kousa ‘Schmetterling’ is een kornoelje met vier uitzonderlijk grote, witte schutbladeren rond de kleine, groene, knopvormige bloemen. In mei-juni lijkt de struik daardoor bezaaid met witte vlinders tussen het groene blad. Philadelphus coronarius is de altijd al geliefde boerenjasmijn met sterk geurende witte trosjes bloemen in mei-juni. Iedereen kent de geur van jasmijn! Ook heel mooi en vroeg bloeiend is de struikvormige stermagnolia, Magnolia stellata. Bij de cultivar ‘Waterlily’ komen de sterrenbloemen zuiver wit uit roze knoppen. Van eind juni tot midden juli bloeit Spiraea veitchii (tot 4 m hoog) met witte bloemen in brede tuilen. Een heel mooie spierstruik. Alle soorten kunt u (mits in pot gekweekt) ook nu planten.