Vind jouw tuincentrum

Winterbeurt voor de border

Herfstregens geselen de tuin en laten meteen zien welke planten nog steeds de moeite waard zijn. Heesters laten hun blad vallen en bloemstengels met zware zaaddozen en teer blad knakken en hangen slordig en verloren in de border. Tijd voor een winterbeurt. Al is deze nu ook weer niet zo ingewikkeld en hoeft niet zoveel tijd in beslag te nemen. Het is achterhaald om alle planten en grassen compleet af te knippen en het blad uit de borders te harken.

Zitten er nog steeds sierlijke zaaddozen aan planten en heesters of krijgt het gras een fraaie gouden kleur, wees hier dan zuinig op. Ze hebben in de winter een te belangrijke sierwaarde in de tuin. De stevige planten met mooie zaaddozen mogen blijven staan en kunnen straks als snoepwinkel voor vogels dienen.


Geknakt en slap plantmateriaal wordt afgeknipt en ter plaatse versnippert. Ook hier geldt. Houdt dit materiaal zoveel mogelijk in de tuin. Voer de zo ontstane ‘mulch’ niet af maar verspreidt het direct over de border, waar het langzaam verteert en zo de kwaliteit van de bodem verbetert.
Ook kan de wintertuin een verzorgde indruk maken, mits de paden zijn aangeveegd en het gazon vrij van blad is. Regelmatig harken of de bladblazer hanteren zorgt hiervoor.
Na de opruimbeurt heerst er in de tuin een compleet andere sfeer dan zomers, maar het natuurlijke brons en goud van de najaarstuin zijn evenzo boeiend, vooral als de late herfstasters ook nog eens voor een kleurig accent zorgen.