Vind jouw tuincentrum

voorjaarsbollen vanaf nu verkrijgbaar

Vanaf februari zijn ze weer verkrijgbaar: voorjaarsbollen. Hoewel je nog eventjes moet wachten met het planten van zomerbollen tot dat de kans op vorst is geweken (april/mei) kun je nu al bepalen welke kleur jouw zomertuin krijgt. Rood, geel, blauw, paars, wit of oranje? Koop of bestel tijdig je zomerbollen bij ons tuincentrum.
Zomerbloeiende bollen komen van origine uit subtropische regionen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en vochtige omgevingen, en zijn niet winter hard. In het algemeen vallen voorjaarsbollen in de categorie van zachte bollen, welke niet groeien in gebieden met vorst in de winter. Wanneer er een jaar geen harde winters zijn kun je de bollen in de grond laten en bedekken tegen de lichte vorst. Vaak groeien deze bollen dan beter in het volgende jaar. Helaas weten we nooit wat de Nederlandse winterkoning ons brengt.

Hoe te planten Zomer bloeiende bollen groeien waar andere planten ook groeien. Na het kiezen van de plantplek:

  • Graaf een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele bollen of kleine clusters bollen. Zomerbloeiende bollen worden in het algemeen dicht onder de oppervlakte (3-5cm diep) geplant. De grond is daar warmer, dat vinden ze prettig.
  • Geef de grond wat lucht door hem te harken en verwijder onkruid en kleine stenen. Plant de bollen voorzichtig – niet duwen - met de puntige kant boven, in de grond.
  • Zomerbloeiende bollen moeten worden geplant in een grond met de temperatuur die gemiddeld 13 graden Celsius is. (wanneer je bollen plant voordat deze temperatuur is bereikt, zullen de bollen niet actief beginnen te groeien en kunnen ze makkelijk gaan rotten.)
  • De meeste zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s en begonia’s moeten uit de grond worden gehaald voordat de nachtvorst begint. Doe je dat niet dan is er maar een kleine kans dat ze ooit nog bloeien.