Vind jouw tuincentrum

Tuinplanten september: Tuinpalmen

De hittegolf is voorbij, de regen komt weer zoals vanouds met bakken uit de lucht en het gras ziet gelukkig niet meer zo geel. Het teken dat de herfst er weer aankomt. Voor de onverwachte droge dagen en om de zomer nog een beetje vast te houden, is de tuinplant van deze maand een stekelige en dappere tropenboom: de tuinpalm.

Een palm in de winter

Nu nog een palm in de tuin zetten, overleeft ‘ie dat wel? Dat is een logische gedachte, maar deze exoot kan best gelukkig zijn in ons klimaat. In de winter is het wel belangrijk dat hij beschermd wordt tegen regen, en bij temperaturen onder het nulpunt is het verstandig de palm in te pakken met bijvoorbeeld vliesdoek.

Soorten tuinpalmen

  • Chinese windmolenpalm (Trachycarpus fortune). Als je nog niet zo bekend bent met palmen in de tuin, is dit een zeer goede starter. Koude winters komt hij goed door. Deze palm kan wel 5 meter hoog worden.  
  • Dadelpalm (Phoenix canariensis of roebelinii). De eerste heeft blad in de vorm van een visgraat, de tweede is de dwergversie, en wordt een stuk kleiner dan zijn broertje.
  • De yucca of palmlelie is geen echte palm, maar heeft door zijn exotische oorsprong wel het uiterlijk van een palm. De plant doet het zowel binnen als buiten erg goed.
  • Koolpalm: nog een vreemde eend in de bijt. Deze plant met zijn speelse stengels is er met groen of rood blad. Een beetje vorst vindt hij prima, maar hij staat liever in een stevige pot.