Vind jouw tuincentrum

Tuinplant augustus: Hebe

De Hebe is de tuinplant van de maand augustus. Niet alleen mensen maar ook bijen zijn gek op deze vrolijke plant: de winterharde plant bloeit tot eind oktober met prachtige witte, paarse of roze bloemen. Een lust voor het oog en de maag, bijen en vlinders lusten de nectar wel rauw!

Een lust voor het oog

De plant komt vooral veel in Nieuw-Zeeland voor, waar het het grootste plantengeslacht is met wel 90 soorten. De Nederlandse naam voor de Hebe is Struikveronica, de plant heeft namelijk een compacte vorm met ongelijke bladeren bij de bloemkroon. De speelse plant is makkelijk te verzorgen en is er in allerlei vormen en kleuren. Het blad varieert van heel lichtgrijs en lichtgroen tot donkergroen, en soms is het blad zelfs paars-rood. De bloemen zijn wit, paars of roze, met lange meeldraden waar veel bijen en vlinders op afkomen. De planten zijn er in ministruiken, maar ook in kleine bomen van 7 meter. Hoe hoger de plek waar de plant groeit, hoe kleiner de plant is.

Zo lang mogelijk plezier van de Hebe

  • Binnen kun je 4 tot 6 weken van de plant genieten.
  • Buiten blijft de Hebe wel een paar jaar bloeien!
  • De Hebe houdt van een koele omgeving, en is winterhard. Bij strenge vorst is het wel belangrijk dat hij beschermd wordt tegen vorstschade.
  • Snoeien is niet nodig, maar als er na de winter toch vorstschade is opgetreden, knip dan verdorde stukken weg. Snoei de plant niet in de herfst en de winter!
  • De Hebe vindt het niet erg om in de volle zon te staan, maar geef hem wel regelmatig water, zodat de grond niet uitdroogt.