Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinier jezelf gezond!

Wist je dat tuinieren niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend gezond is? Tuinieren zorgt ervoor dat je lekker in beweging komt. Hierdoor verbrand je calorieën en verlaag je het stressniveau van je lichaam. Lees hier waarom tuinieren nog meer belangrijk is voor een lang en gezond leven.

Tuinieren is goed voor je lijf

Graven, schoffelen en aanstampen: tuinieren doe je met je lichaam. De spierpijn die je overhoudt na een middag in je (volks)tuin liegt er niet om. Door dat harde werken wordt je lichaam sterker. Bovendien ben je in beweging, waardoor je flink wat calorieën verbruikt en je je meer ontspannen gaat voelen. Dat laatste is niet alleen prettig, het is ook nog eens goed voor je hart- en bloedvaten én voor je ademhaling.

Tuinieren brengt je in balans

Tegenwoordig zijn we gewend om de hele dag naar een computerscherm te staren, maar duizenden jaren geleden hield de mens er een heel andere dagbesteding op na. We verbouwden ons eigen eten en maakten onze eigen kleding. We werkten minder met ons hoofd en meer met onze handen. In deze door technologie gedomineerde tijd ontdekken steeds meer mensen het genoegen van het zelf creëren, van het teruggaan naar de basis. Dit kan bijvoorbeeld door te tuinieren: hierbij wroet je in de aarde en stop je iets levends in de grond, om het later weer uit te zien komen. Dit proces is heel bevredigend en werkt rustgevend.

Tuinieren is goed voor je brein

Natuurlijk komt er bij tuinieren ook nadenkwerk kijken. Je stopt immers niet zomaar een bol in de grond: je moet eerst weten waar je hem wilt planten, hoe je dit gaat doen, wanneer hij weer uitkomt. Je maakt schetsen van hoe jouw droomtuin eruit moet komen te zien. Dit vergt planning en vooruitdenken. Zeker bij ouderen is dit goed voor het behoud van de cognitieve functies. Daarbij maakt het kijken naar een mooie tuin gelukkig. Ze zeggen niets voor niets dat bloemen voedsel voor de ziel zijn: door tijd door te brengen in de natuur, voel je je direct beter. Heb je die prachtige tuin ook nog eens helemaal zelf aangelegd, dan zorgt dat al helemaal voor veel voldoening én zelfvertrouwen

Wie groen plant, wie groen eet

Wist je dat je door deze gezonde activiteit ook nog eens gezonder gaat eten? Wie meer in contact komt met al dat groen, krijgt vanzelf meer trek in natuurlijke producten. Er is immers niets zo lekker als zelf verbouwde groente! Is je kind een moeilijke eter? Laat hem of haar meehelpen in je moestuin en je zult zien dat de weerstand tegen groenvoer daalt.

Kortom, tuinieren is hartstikke gezond. Zolang je maar uitkijkt met zware grasmaaiers en roestige tuinscharen en een beetje op je houding let, zal deze bezigheid je een fit en gelukkig mens maken!

Adv. Bol.com Gardena