Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuin verhuizen

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een prachtige tuin te realiseren in je woning spreekt het voor zich dat je deze niet zomaar zal willen opgeven op het ogenblik dat je gaat verhuizen. Een tuin verhuizen lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar dat is het absoluut niet. Veel mensen vinden het dan ook fijn wanneer ze over de mogelijkheid beschikken om bijvoorbeeld bepaalde planten of bloemen uit hun tuin mee te kunnen nemen naar hun nieuwe adres. Wil jij ook graag een gedeelte van je tuin verhuizen of wil je ze volledig meenemen naar je nieuwe woonplaats? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de verhuistips zoals aangegeven hier op deze pagina.

Wanneer je tuin verhuizen?

De eerste vraag die mensen zich terecht stellen is wanneer nu precies het meest geschikte moment is om je tuin (gedeeltelijk) te verhuizen. Het spreekt voor zich dat je er op dit vlak goed aan doet om te kiezen voor een vorstvrije periode. De beste tijd om je tuin (gedeeltelijk) te verhuizen bevindt zich tussen oktober en maart. Nogmaals, het is van belang om er voor te zorgen dat de verhuizing kan gebeuren op een moment waarop er geen sprake is van vorst. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je aan het begin van de zomer gaat verhuizen? In dat geval is het nog altijd mogelijk om af te spreken met de nieuwe eigenaars van de woning dat bepaalde planten later kunnen worden verhuisd. Gaat men hier niet mee akkoord? In dat geval zullen er natuurlijk keuzes gemaakt dienen te worden.

Het verhuizen van grote heesters en / of bomen

Er wordt vaak gedacht dat het helemaal niet mogelijk is om grote heesters en oude bomen te verhuizen. Toch bestaan er op dit vlak voldoende mogelijkheden. Dit betekent echter helemaal niet dat je hier niet goed over hoeft na te denken, in tegendeel. Des te ouder de boom of heester is, des te meer zorg evenals tijd en geld er namelijk gespendeerd dient te worden aan de verhuizing. Wil je dergelijke zaken uit je tuin verhuizen naar je nieuwe adres? In dat geval is het altijd een goed idee om hiervoor even het advies van een expert voor in te winnen. Dit niet alleen om de overlevingskans van je heester of boom zo optimaal mogelijk te houden, maar ook om de kans op schade zoveel mogelijk te beperken. Wees er je namelijk bewust van dat het verhuizen van een oude, stevig uit de kluiten gewassen boom niet zonder slag of stoot zal kunnen gebeuren. Vaak dienen er dan ook speciale voorzorgsmaatregelen te worden getroffen.

Bloemen en planten uit je tuin verhuizen

Wil je planten en bloemen uit je tuin verhuizen? In dat geval speelt de timing een veel minder belangrijke rol. Dit gezegd zijnde is het echter wel zo dat er ook in dit geval enkele niet onbelangrijke aandachtspunten zijn waar je maar beter rekening mee kan houden. Het gaat hierbij om de volgende zaken:

  • Voorzie voldoende, grote potten voor de verhuizing;
  • Extra aarde voor het bijvullen van de potten is nooit een overbodige luxe;
  • Plaats alle planten en bloemen tijdelijk op een schaduwrijke plaats;
  • Zorg voor voldoende bewatering (zeker bij warm weer);
  • Bescherm planten tijdens de winter tegen de vorst;
  • Zorg voor een versteviging van zwakke planten;

Bloemen en planten uit je tuin verhuizen is iets dat je altijd voorafgaand aan de eigenlijke verhuizing zal willen doen. Het laatste wat je namelijk wil is dat je op de verhuisdag nog moet beginnen met het verhuizen van bepaalde onderdelen van je tuin. Plan dit dus ruim van tevoren in en zorg er voor dat je, je hier op de dag van verhuizing geen zorgen meer om dient te maken. Op deze manier kan je pas echt in alle comfort je tuin verhuizen.

Hoe besparen op je tuin verhuizen?

Een tuin verhuizen is iets wat je zelf kan doen, maar daarnaast is het ook mogelijk dat je er een beroep voor zal willen doen op een gespecialiseerde hovenier. Dit laatste is in het bijzonder het geval wanneer er bijvoorbeeld bijzondere en / of exotische planten en bloemen moeten worden verhuisd. Ook op het ogenblik dat er een oude boom moet worden verhuisd gebeurt het niet zelden dat er daarvoor een gespecialiseerde hovenier wordt ingeschakeld. Wil je graag een stukje van je tuin verhuizen, maar heb je daarvoor eigenlijk niet zo'n groot budget beschikbaar? In dat geval is het altijd belangrijk om zoveel mogelijk zelf te proberen doen. Hoe minder je moet uitbesteden aan een hovenier hoe beter voor je portefeuille!

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat je voor je tuin verhuizen helemaal nooit een beroep kan doen op de mogelijkheden van een gespecialiseerde hovenier, in tegendeel. Indien je van mening bent echt nood te hebben aan een hovenier voor het regelen van de verhuizing doe je er altijd goed aan om te kiezen voor een hovenier uit je eigen buurt. Op deze manier is het namelijk mogelijk om een flink bedrag op de voorrijkosten en dus op de eindfactuur te besparen. Hierdoor wordt jouw tuin verhuizen uitbesteden door een verhuisbedrijf ook een stukje betaalbaarder.

Adv. Bol.com Gardena