Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuin renoveren in vier stappen

Jouw tuin is een heerlijke plek. Niet alleen kun je hier ontspannen of lekker tuinieren, maar de tuin voegt ook waarde toe aan de rest van je woning. En net als je woning zelf, is de tuin af en toe aan een opknapbeurt toe. Door de tuin te (laten) renoveren maak je hier weer een plek van waar je graag tijd doorbrengt.

Maak een duidelijk plan

Voordat je aan de slag gaat met je tuin is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat je wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld één of meerdere zitjes, in de schaduw of in de zon? Als je kinderen hebt wil je waarschijnlijk dat er leuke speelmogelijkheden voor hun zijn. Wanneer je al jouw wensen hebt opgeschreven kun je een mooi ontwerp voor de tuin gaan maken. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een tuinarchitect of hovenier. Maak een schets van het oppervlak en de ligging van jouw tuin en teken vervolgens de elementen in die je graag in je tuin wilt plaatsen. 

Bewaar enkele elementen

Je hoeft niet alles uit de oude tuin weg te doen. Laat bijvoorbeeld een mooie oude boom staan of kies ervoor om de tegels en stenen van je bestrating en het terras te hergebruiken. Dit zorgt ervoor dat je tuin er wat meer doorleefd uit ziet en het scheelt flink in de kosten. Daarnaast is het zeer duurzaam om materialen te hergebruiken. 

Tuin ruimen

Als je echt voor een compleet andere tuin gaat, moet je de tuin eerst ruimen voordat je kunt gaan renoveren. Alles dat weg mag haal je uit de grond, bijvoorbeeld oude bomen, struiken, een schuurtje, enzovoorts. Van oude bomen moeten ook de wortels en stronk verwijderd worden, want wortels die ondergronds blijven liggen verstikken anders je nieuwe beplanting. Graaf de tuin af met een minigraver en vul deze weer op met bouwzand en tuinaarde. Vaak schakelen mensen professionele hulp in bij het ruimen van de tuin. Dit is even een investering, maar je kunt bijvoorbeeld geld lenen voor het renoveren van de tuin. Dit is een investering waar je veel plezier aan beleeft en vaak wordt je huis ook meer waard.

Nieuwe tuin aanleggen

Nu kom je bij het luke gedeelte van de tuinrenovatie: je gaat jouw nieuwe tuin volgens het schema aanleggen. Nu ga je naar het tuincentrum voor een mooi gazon, planten, bloemen, bomen, zitjes, tuinmeubels en nog veel meer. Voor veel mensen zijn de eerste stappen van tuinrenovatie niet leuk. Daarnaast is dit vaak ingewikkelder dan het lijkt en kost het veel tijd om de tuin helemaal zelf leeg te maken. Vaak is het dan ook verstandig om een tuinarchitect en/of een hovenier in te schakelen.

Adv. Bol.com Gardena