Vind jouw tuincentrum

Tips voor een watervriendelijke tuin

Het ene moment ligt het halve land aan het strand hun zomertint bij te werken, het andere moment moet je halsoverkop op zoek naar een schuilplek voor de hoosbui. Helaas kan je tuin zich niet verstoppen. Daarbij komt dat tuinen en andere groenplekken steeds meer verhard worden én we te maken krijgen met hevigere regenval. Tijd om onze tuin een handje te helpen. We geven je graag wat tips om water op te vangen en de tuin te helpen na hevige regen.

Het beste gebruik van water in de tuin

  • Vang regenwater op. Hiervoor kun je allerlei potten en gieters gebruiken, maar het handigste is natuurlijk een regenton. Je kunt een regenton aanschaffen, of een ander groot vat zoeken dat geschikt is.
  • Sluit de regenpijp aan op de regenton en bevestig er een kraantje aan om eenvoudig je gieter meet te vullen. Bevestig een filter aan het begin van de regenpijp zodat het vat niet verstopt raakt.
  • Regenwater kun je zo eenvoudig recyclen, waarmee je natuurlijk de planten water geeft, maar waarmee je ook de auto kunt wassen, of zelfs de wc mee door kunt spoelen.
  • Je kunt de regenpijp ook afkoppelen, zodat het water niet naar het riool stroomt, maar in jouw tuin! Zaag hiervoor een stuk uit de regenpijp en koppel een bochtstuk aan de pijp.
  • Ga na of je oprit schuin ligt, zodat overtollig regenwater weg kan stromen. Het liefst direct in het grondwater.
  • Als je in de buurt van een sloot woont, kun je een waterpomp gebruiken om water uit de sloot te halen.
  • Plaats zo veel mogelijk planten in de tuin, en leg stroken gras aan, in plaats van tegels. Het kost wat meer werk, maar het wroeten in de tuin kan heel rustgevend zijn!
  • Ben je toch niet van plan veel tijd te steken in het wieden van onkruid, bedek de grond dan met houtschors of grind. Met deze bodembedekkers kan het water beter wegstromen dan bij tegels.

Kleine beetjes helpen

Hoe groot of klein je tuin ook is, iedereen kan helpen de droogte tegen te gaan, en het overtollige water op te vangen waar we soms mee kampen. Namens de natuur, bedankt voor je bijdrage!