Vind jouw tuincentrum

Tips voor een bijvriendelijke tuin

Misschien heb je er al een aantal in je tuin staan: planten die bijen aantrekken. Bijen zijn onmisbaar voor de natuur, ze verzamelen stuifmeel en bevruchten vervolgens onze planten, waardoor wij weer onze groenten kunnen eten. Kan je tuin wel wat bijvriendelijke planten gebruiken? Lees dan verder om erachter te komen hoe je deze zoemende beestjes kunt lokken!

Onmisbare insecten

De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws geweest: de massale bijensterfte. Door het gebruik van pesticiden en een exotische parasiet is het beestje in gevaar, en daarmee ook de dieren die weer afhankelijk zijn van de bij, zoals vogels en kikkers. Bijen die bij besmette pollen komen, verspreiden het gif en nemen het ook mee naar hun nest. Het is dus goed dat er een verbod is gekomen op het gebruik van de drie giftigste pesticiden in de gewassenteelt. Maar de bijen kunnen nog steeds een steuntje in de rug gebruiken. Hier volgen een aantal tips voor een bijvriendelijke tuin.

Planten voor de bijen

Planten waar bijen gek op zijn hebben prachtige bloemen en ruiken vaak ook heel lekker. Bijna elke bloem bevat stuifmeel. Bijen zijn daarom dol op moestuinen met bloeiende groenteplanten en kruiden. Denk aan courgettes, tomaten, tijm en salie. Ook zonnebloemen, goudsbloemen en klaprozen trekken bijen en andere insecten, zoals vlinders, aan. Denk je eraan om een boom te planten voor meer schaduw in de tuin? Overweeg dan een fruitboom, een esdoorn of een kastanje.

Andere tips om bijen te lokken

Naast bijvriendelijke planten zijn er nog andere zaken waar je aan kunt denken om de bij een handje te helpen. Probeer het gebruik van bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Als je bijvoorbeeld last hebt van bladluizen, is er een heel simpele oplossing: laat een ui weken in water, en spuit dit vervolgens over de planten. De ui kan als plant ook goed werken tegen ongewenste insecten, als het maar sterk geurt, net als lavendel en knoflook. Een insectenhotel zal niet alleen bijen lokken, maar is ook een fijne plek voor veel andere insecten!