Vind jouw tuincentrum

Terug naar de roots van de chrysant

Biologen en liefhebbers houden vaak de stamboom bij van een bloem. Die van de prachtige chrysant is nog niet zo eenvoudig, maar daardoor niet minder interessant. 

De oorsprong van de chrysant

Oorspronkelijk komt de chrysant uit China en Japan. Men werd hier meteen verliefd op de bloem! De Chinese stad Chu-Hsien werd hier uit liefde naar vernoemd als chrysantenstad. In Japan werd de chrysant zelfs uitgeroepen tot nationale bloem. Liefde op het eerste gezicht dus! Japanse keizers maakten indruk met een troon volledig bedekt met chrysanten. Geen zwaarden of goud kwamen hieraan te pas, maar slechts de kracht en liefde voor de bloem.

Lang en gelukkig leven

In veel Aziatische landen staat de chrysant nu symbool voor een lang en gelukkig leven. De bloemblaadjes worden veel ingezet bij offerrituelen en theeceremonies.

Chrysant

Naam van goud

Rond 2700 kwam de chrysant naar Europa. Toen kreeg ze ook haar huidige naam, afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). Vroeger was de enige kleur namelijk goudgeel, wat vandaag de dag is uitgegroeid tot vele andere kleuren!