Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Snijbloemen langer mooi houden

Heb je een prachtige bos bloemen gekocht of gekregen, dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Helaas verwelken snijbloemen al vrij snel. Gelukkig zijn er manieren om je bloemen langer mooi te houden. Lees hier de tips!

Let op als je de winkel verlaat
Al voordat je de bloemen in de vaas hebt gezet, zijn er zaken waar je op moet letten. Als het buiten heel koud is of als het regent, moet je ervoor zorgen dat je boeket goed wordt ingepakt. Van grote temperatuurverschillen gaan je bloemen slap hangen en regen kan lelijke vlekken op je bloemen veroorzaken. Als het buiten juist heel warm is, zorg dan dat je bloemen niet te lang in de auto en al helemaal niet in de zon achter het glas hoeven te liggen.

Snijd je bloemen goed af
Het klinkt als een open deur, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd even nauwkeurig: snijd de bloemen aan de onderkant zorgvuldig af in een hoek van 45 graden.  Gebruik hiervoor een scherp mes, of nog beter, een speciale bloemensnijder. Wanneer je dit niet doet, zal de steel gaan rafelen en kunnen je bloemen moeilijk water opnemen. Hierdoor zal je boeket eerder verwelken.

Kies de juiste vaas
Zorg ervoor dat je bloemen in een schone vaas staan die niet te groot of te klein is. Je bloemen moeten genoeg ruimte hebben, want ze kunnen er niet tegen om te dicht op elkaar te staan. Ook mogen er geen bladeren in het water staan: dit veroorzaakt verrotting. Zitten er bladeren zodanig laag dat je dit niet kun voorkomen, knip deze dan af. Overigens doe je er ook goed aan om beschadigd blad direct te verwijderen.

Zorg voor de waterkwaliteit
Zet je bloemen bij thuiskomst zo snel mogelijk in lauw water. Te koud of te warm is niet goed voor de bloemen. Ververs het water regelmatig, bij voorkeur om de twee dagen, en snij hier dan meteen weer een stukje van de steel af. Je boeket blijft langer mooi als je snijbloemenvoedsel bij het water gooit. Let er wel op dat dit voedsel geschikt is voor alle bloemen in het boeket en dat je niet de maximaal aanbevolen hoeveelheid overschrijdt. Het heeft geen zin om er teveel voedsel in te doen, zeker niet omdat je het water toch weer gaat verversen.

Let op waar je de bloemen plaatst
Ook de plek in de kamer waar je het boeket zet, draagt bij aan de levensduur van je bloemen. Zet ze nooit in de buurt van een fruitmand, want rijp fruit verspreidt een gas (ethyleen) dat erg slecht is voor je bloemen. Ook aan sigarettenrook of andere soorten rook kun je je snijbloemen maar beter niet blootstellen. Zet ze ook niet in de buurt van een verwarming of op de tocht, want hier kunnen ze slecht tegen. Bloemen gedijen het best als er een constante temperatuur heerst.

Als je deze tips nauwkeurig opvolgt, kun je zo lang mogelijk van je boeket genieten. Veel plezier met je mooie vaas bloemen!

Adv. Bol.com Gardena