Vind jouw tuincentrum

Rozen snoeien en bemesten

Vanaf eind maart mogen de rozen weer gesnoeid worden, een klusje waar veel tuiniers tegenop zien. Snoeien lijkt zo verwoestend en veel mensen zijn bang om het fout te doen. Maar in de praktijk valt het reuze mee. Neem een goed scherpe, schone snoeischaar, volg onderstaande handleiding en er kan weinig mis gaan.

Waarom snoeien we rozen?

•Om een aantrekkelijke, goed gevormde struik te creëren
•Om de omvang van de plant te beperken
•Om de struik gezond te houden
•Om nieuwe groei te bevorderen met een rijke bloei als gevolg


Eerst verwijdert u dood hout, dunne takken en kruisende of naar binnen groeiende takken. Bij zwakgroeiende cultivars snoeit u de overige loten diep terug tot op 2 à 3 ogen. Hierdoor worden weliswaar minder takken gevormd, maar de takken die uitgroeien zullen steviger zijn. Sterkgroeiende rozen kunt u minder diep terugsnoeien, waarbij u per loot ongeveer 5 tot 7 ogen aanhoudt. Snoei verder altijd terug tot op een gezond, naar buiten geplaatst oog en maak een schuine snede op 1 cm boven dit oog.

 

 

Als u al in het najaar organische mest gegeven heeft bij het aanheuvelen, dan werkt u dit nu voorzichtig door de grond. Anders bemest u nu, bij voorkeur met organische meststoffen waarvan de voedingsstoffen langzaam vrijkomen. Bij het gebruik van kunstmest, zoals rozenmest, moet u in het vroege voorjaar nog spaarzaam doseren.