Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Rolluiken kan je overal voor gebruiken, hier dacht jij nog niet aan

Je ziet steeds meer huizen met rolluiken. Wordt het tijd om ze zelf ook te installeren of is het een overbodige luxe? Met name elektrisch bedienbare rolluiken bieden een groot aantal praktische functies maar de investering neemt daarmee wel toe. Hier zijn een aantal toepassingen voor rolluiken waar je vast niet eerder aan had gedacht!

Voor of achter het raam

Aan de binnenkant van het venster heb je raamdecoratie, bijvoorbeeld rolgordijnen. Aan de buitenzijde zijn er rolluiken. Je hoeft niet te kiezen voor het één of het ander want ze gaan heel goed samen. Rolluiken voor je huis zijn namelijk niet hetzelfde als raamdecoratie. Raamdecoratie heet niet voor niets zo, het is een element in huis dat vooral dient als decoratie van de ruimte. Een rolluik is meer functioneel van aard maar wat zijn zoal de praktische mogelijkheden?

1. Zonwering

Als je overdag van huis bent in de zomer dan hoef je niet door het raam te kijken, dat is duidelijk. De zon kan je huis flink opwarmen, met gesloten rolluiken houd je een groot deel van de warmte buiten. Als zonwering is een rolluik zeer geschikt omdat zonnestralen al buiten worden gereflecteerd. Dit geldt ook voor de warmte die ook buiten blijft. Als je ‘s avonds thuiskomt dan is de felle zon weg terwijl je nog steeds van natuurlijk licht kunt genieten in een woning die niet snikheet is geworden.

2. Isolatie

In huizen waar geen HR++ glas aanwezig is gaat een groot deel van de energie voor verwarming door de ruiten. Dubbel glas is niet voldoende om de warmte binnen te houden. Rolluiken zorgen voor een extra laag isolatie die warmte binnen sluit en kou buiten de deur houdt, of beter gezegd buiten de vensters. Dus in de zomer blijft het koel in huis terwijl je er in de winter juist warmpjes bij zit. De isolatiewaarde zal per type rolluik anders zijn, informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden.

3. Privacy

Met name in drukke straten met huizen zonder tuin aan de voorzijde kan het vervelend zijn als iedereen zomaar binnen kan kijken. De eerste keer als de buurman langs loopt bij het uitlaten van de hond zwaai je nog enthousiast maar na de tiende keer neemt het animo toch af. Ook op slaapkamers is het prettig als je even de wereld om je heen kunt buitensluiten, of in de huiskamer als je een film wilt kijken in alle rust. Met elektrische rolluiken hoef je maar op een knop te drukken en je kunt gewoon even jezelf zijn zonder pottenkijkers.

4. Inbraakpreventie

Somfy maakt geen rolluiken maar wel de elektrische motoren om deze luiken te bedienen met een afstandsbediening of app. Een bijzonder kenmerk is de optie om het luik te vergrendelen. Dit maakt het lastiger voor een inbreker om het rolluik van buitenaf te openen. Daarnaast is er minder inkijk zodat een crimineel niet jouw ramen kan gebruiken als etalage om even te shoppen in huis. Somfy maakt ook alarmsystemen en IP-camera’s die uitstekend samenwerken met de elektrische rolluiken. Alles over Somfy kun je op de website bekijken.