Vind jouw tuincentrum

Planten verdienen zich terug!

De aanschaf van een flinke plant kan soms best in de kosten lopen, maar daar hoef je je niet meer schuldig over te voelen. De voordelen van een plant zijn namelijk zo positief dat de kosten al binnen een jaar worden terugverdiend.

Onderzoek in Wageningen

Het Biojournaal meldt dat het Wageningen Environmental Research een onderzoek heeft gedaan naar de effecten van kantoorplanten in de werkruimte. Aan het onderzoek werkten ook een aantal andere bedrijven mee, zoals De Groene Stad en Royal FloraHolland. Die hebben natuurlijk wel baat bij zo’n positieve uitwerking van planten, en we weten niet of de deelnemers wel op de hoogte waren van het doel van het onderzoek, maar laten we het onderzoek toch eens bekijken.

De opzet

Bij een aantal bedrijven en zorginstellingen werden twee kamers naast elkaar ingericht: een kamer met planten en een kamer zonder planten. Er werden vervolgens sensoren geplaatst om het klimaat in de kamer te kunnen meten. Ook medewerkers werden gevraagd hun mening te geven over hoe ze zich voelden, voor en nadat de planten werden geplaatst. Tot slot zijn er concentratietesten afgenomen en is het stressniveau van de medewerkers gemeten.

Het effect van planten

We weten al dat planten een positief effect hebben op de lucht in een kamer, door hun luchtzuiverende werking. Uit het onderzoek kwam dan ook dat de planten de lucht 5% tot 17% vochtiger konden maken, afhankelijk van het seizoen. De temperatuur in kamers met planten werd minder snel als te warm of te koud beschouwd. Medewerkers voelden zich ook beter en melden zich 20% minder vaak ziek. Planten zorgen dus voor verkoeling en verhogen de luchtvochtigheid. Hiervoor heb je dus geen dure luchtbevochtiger meer nodig. Ook niet onbelangrijk: planten zijn heel leuk om te zien.

Meer planten!

Dit effect zal zich niet alleen op de werkvloer laten zien, maar ook in huis. Genoeg redenen dus om meer kamerplanten in huis te halen, en om je baas te vertellen dat het kantoor wel wat groen kan gebruiken. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze terugverdientijd is van een plant, maar tegen die tijd staan er vast alweer vijf nieuwe planten op de vensterbank.