Vind jouw tuincentrum

Onkruid tegengaan met bodembedekkers

Om te voorkomen dat je elk weekend last heb van je rug door het plukken van onkruid is er een handig trucje: bodembedekkers uitstrooien. Het voordeel is niet alleen dat onkruid er moeilijk doorheen komt, de wortels worden ook minder sterk, dus trek je het er makkelijk uit als het wel de kop opsteekt. Ook blijft de vochtbalans van de bodem goed en dient de bedekking als isolatiemateriaal in de winter. Bovendien levert het voor ravottende kinderen minder schaafwonden op bij een valpartij dan grind.

Bodembedekkers aanleggen

Leg ongeveer een laag van 5 cm in de tuin: hoe dikker de laag, hoe minder onkruid. Besproei ze vervolgens om te voorkomen dat ze wegwaaien. Leg ze niet te dicht tegen planten aan, zodat de wortels van de planten die wel mogen groeien genoeg ruimte krijgen.

 

Vijf soorten bedekkers

  • Houtsnippers worden gemaakt van de hele boom. In combinatie met anti-worteldoek zul je met houtsnippers voorlopig geen enkel sprietje onkruid meer zien.
  • Boomschors wordt alleen gemaakt van de schors van de boom, maar heeft dezelfde toepassing als houtsnippers. Boomschors heeft wel een langere levensduur dan houtschors.
  • Cacaodoppen geven de bodem niet alleen extra voeding, maar houden ook wortelrot tegen. Nog een biijkomend voordeel: katten zullen je tuin niet meer als kattenbak gebruiken. Het waait wel makkelijker weg dan de andere opties en let erop met honden: ze kunnen ziek worden als ze op de doppen kauwen.
  • Een bodembedekker van kokos is de meest prijzige optie, maar blijft erg lang liggen en waait niet weg.
  • De goedkoopste en makkelijkste optie: je eigen bodembedekker van bladeren uit eigen tuin. Het voordeel is dat het makkelijk te verzamelen is, vooral bij een grote tuin. Ook is het zeer milieuvriendelijk. Het is echter niet het hele jaar beschikbaar en het waait makkelijk weg.