Vind jouw tuincentrum

Nominaties Boom van het Jaar

Op 20 december 2018 wordt de Boom van het Jaar 2019 gekozen tijdens de Kennis- en Netwerkdag Bomen en Vaste Planten.

Het thema

Het thema van dit jaar is Schaduwgevende Bomen. Het belang van schaduwgevende bomen is het verkoelen van de straten door het verdampen van water en bieden van schaduw. Zo is het in straten zonder enig groen op een hete zomerdag warmer dan in een groen gebied. Uit 23 boomsoorten die werden voorgedragen door kwekers en hoveniers, zijn drie bomen geselecteerd.

De nominatie

De bomen werden eerst beoordeeld op hun schaduwrijkheid, vervolgens op kwaliteit en kwantiteit. Uit de 23 soorten zijn de volgende drie bomen geselecteerd: de Spaeth els (Alnus x spaethii) , de tulpenboom (Liriodendron tulipifera) en de sigarenboom of trompetboom (Catalpa bignonioides).

De bomen

  • De Spaeth eik staat waarschijnlijk vooral bekend bij mensen die last hebben van hooikoorts. De boom wordt tot 20 meter en is zeer geliefd bij vogels door de grote zaadproductie.
  • De tulpenboom is herkenbaar aan de tulpvormige, oranje bloemen. De boom kan wel 25 meter hoog worden.
  • De sigarenboom bloeit in de zomer met witte trompetvormige bloemen met paarse aderen en twee gele stippen. Elk jaar verschijnen er lange dunne vruchten die doen denken aan sigaren.

Naar welke boom gaat jouw stem?

Nederlandse Boom van het Jaar

Dit jaar organiseerde SBNL Natuurfonds voor het eerst een verkiezing voor Nederlandse Boom van het Jaar. De prijs is gegaan naar de Anneville eik die in de berm staat van de A58 in Noord-Brabant. De 180 jaar oude eik werd bedreigd met een kapping, maar mocht na de overwinning van de verkiezing (voorlopig) toch blijven.