Vind jouw tuincentrum

Liever de geur van echte dennennaalden of het gemak van een kunstkerstboom?

De decembermaand staat alweer voor de deur en dat betekent dat u niet aan die kerstkriebels ontkomt! Wat gaat het worden dit jaar: een echte kerstboom met de heerlijke geur van dennen of toch het gemak van een kunstkerstboom? Wij snappen dat deze moeilijk is en daarom helpen we u een handje met beslissen. Na het lezen van dit artikel bent u er uit: een echte kerstboom of een kunstkerstboom. En wat is beter voor het milieu? Wij wensen u in ieder geval een prachtige kerst toe!

Productie

Bij de productie van (kunst)kerstbomen komt veel kijken. Hoe worden echte kerstbomen gekweekt en kunstkerstbomen geproduceerd? En hoe zit het met het milieu?

Echte kerstboom
De echte, verse kerstbomen worden gekweekt in Denemarken. Maar dit brengt ook enige schade met zich mee. De meeste bomen worden behandeld met bestrijdingsmiddelen om de oogst te beschermen. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van kunstmest. Het is nog wel een verschil of de kerstbomen gekweekt worden bij een particulier of een kwekerij. De invloed op het milieu is verwaarloosbaar. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest heeft een negatieve invloed op het milieu, echter is dit in beperkte mate.

Kunstkerstboom
De kunstkerstbomen worden geproduceerd in de Aziatische landen als China en India. De materialen waaruit een kunstkerstboom bestaat, zijn metaal en kunststof. Door deze stoffen te winnen, komen er veel giftige stoffen in de lucht. Kunstkerstbomen worden ook nog eens brandveilig gemaakt met brand remmende chemische middelen. Dit is extra milieuonvriendelijk.

Vorm

Geen enkele kerstboom ziet er hetzelfde uit. Echte kerstbomen worden gekweekt in de natuur en kunstkerstbomen kan zo mooi mogelijk gemaakt maken.

Echte kerstboom
De vorm verschilt per soort kerstboom doordat het een natuurproduct is. In het kerstbomenseizoen zien alle kerstbomen er nog mooi uit. Dan kunt u nog een mooie, volle kerstboom kopen. Later in het seizoen wordt de vorm van de kerstboom minder mooi, ontstaan er lege en kale plekken en is de stam ook afgesleten.

Kunstkerstboom
Kunstkerstbomen kunnen zo vol of leeg gemaakt worden als dat de producent dat wil. De vorm zal altijd hetzelfde blijven, want hij heeft geen water nodig dus kan niet kaal worden. De kunstkerstboom verliest geen naalden, dus hij blijft mooi van vorm. Groot of klein, elke maat kan gewenst en gemaakt worden. Met of zonder verlichting kopen? Een kunstkerstboom met verlichting scheelt een heleboel tijd met optuigen.

Vervoer

Het vervoer van herkomstland naar je huis in Nederland is nogal een reis. Hier komt veel bij kijken. En wederom de vraag: ‘’wat is beter voor het milieu?’’

Echte kerstboom
De kerstboom gaat per vrachtwagen vanuit Denemarken naar Nederland. Hier worden ze naar allerlei tuincentra gebracht. Hier kunt u de mooiste kerstboom uitzoeken en (waarschijnlijk) per auto naar huis brengen. Hier heeft hij nu een mooi plekje. Grotere kerstbomen zijn wat lastiger naar huis te transporteren, vanwege naalduitval en het zware gewicht. Zorg dat er altijd een net om de kerstboom zit ter bescherming van zijn naalden. Het transporteren van de kerstbomen is slecht voor het milieu.

Kunstkerstboom
Kunstkerstbomen worden vanuit China of India getransporteerd via vrachtboten, vrachtwagens en soms per vrachtvliegtuig. Ook deze kunstkerstbomen worden gebracht naar tuincentra waar u de mooiste kunstboom kunt uitzoeken. Dit transport heeft wel een negatieve invloed op het milieu. De weg naar huis is veel makkelijker, gezien het feit dat een kunstkerstboom geen naalden verliest en in een doos zit die u makkelijk meeneemt.

Brandveiligheid

Waarom zijn echte kerstbomen brandbaar en kunstkerstbomen niet?

Echte kerstboom
Een echte kerstboom bevat hars in zijn naalden en dit is erg brandbaar. Het is een risico als de kerstboom droog staat. Houd de kerstboom altijd vochtig om te zorgen dat de kans op vlammen vermindert. Ook ontstaat brand vaak door oververhitte kerstverlichting. Dus laat deze niet aanstaan wanneer u niet thuis bent! Maak gebruik van brandveilige verlichting, het liefst ook nog energiezuinig om te denken aan het milieu.

Kunstkerstboom
De kunstkersbomen zijn allemaal voorzien van brandwerende of brandvertragende stoffen. Hierdoor zal een kunstboom niet zo snel vlamvatten. Toch wordt aangeraden de kerstverlichting uit te doen wanneer u het huis verlaat. Wie kent de gezegde ‘voorkomen is beter dan verhelpen’ niet?

Na de feestdagen

Wat gebeurt er met de kerstboom nadat kerst geweest is? De kunstkerstboom spreekt voor zich, toch?

Echte kerstboom
Indien de kerstboom een wortelkluit heeft, kan deze gepot worden in de tuin. Dan heeft de kerstboom nog een tweede leven. Mocht u geen tuin hebben, dan is de keuze al simpel: de kerstboom gaat de deur uit. Ook als de kluit van de kerstboom afgezaagd is, kan de boom niet hergebruikt worden, omdat de kerstboom uitgedroogd is en dus geen wortels heeft om water op te nemen. De kerstboom verbranden bij een vreugdevuur of wegbrengen naar een ophaalplaats voor kerstbomen zijn de enige opties. Verbranden is echter niet goed voor het milieu.

Kunstkerstbomen
De naam kunstkerstbomen zegt al genoeg: ze zijn nep. Deze kunnen dus de komende jaren nog een keer gebruikt worden. Berg de kunstboom op in zijn handige doos, met of zonder verlichting of versieringen. Een nadeel van een kunstkerstboom is dat hij het hele jaar in de weg staat op zolder. Hoe langer u de kunstkerstboom gebruikt, hoe milieuvriendelijker. 

Bent u er al uit? Als u kiest voor een kunstkerstboom dit jaar, kunnen wij een uitgebreid assortiment aan kunstkerstbomen aanbieden.

Bekijk hier ons assortiment kunstkerstbomen