Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Lelie: bloem vol betekenis

De lelie is een spectaculaire verschijning die met recht de koningin van de bloemen genoemd mag worden. Een majestueus lelieboeket zorgt voor een ware kleursensatie in huis. Lelies hebben echter ook een rijke geschiedenis en spreken hun eigen taal. Met deze bloemen kun je daarom heel goed gevoelens of boodschappen overbrengen. Laat je daarom eens verrassen door veelzeggende lelies.

Veelzeggend

De lelie heeft een luxe uitstraling en rijke symboliek. Al in de tijd van de Grieken en de Romeinen werden er bijzondere betekenissen aan lelies gegeven; een bruid werd getooid met een kroon van lelies om haar geluk en vruchtbaarheid toe te wensen. In de Middeleeuwen werd de lelie het symbool voor vrede. In de loop van de tijd hebben lelies nog meer betekenissen gekregen zoals zuiverheid, trouw, puurheid, liefde en onschuld. Het feit dat lelies ook met periodes van rouw worden geassocieerd komt voort uit het symbool van ‘onvoorwaardelijke liefde’. Ook na de dood vertellen lelies hoeveel je van iemand houdt.

Veelzijdig

De lelie kent meer dan honderd soorten zowel met als zonder geur. Het kleurenpalet is zeer uitgebreid en gaat van wit tot rood en van gestippeld tot gestreept. Ook de bloemgrootte kan sterk variëren. Sommige lelies hebben bloemen met een diameter van maar liefst 25 centimeter. De bekendste leliesoorten zijn de Longiflorum lelies, de Oriëntaalse en de Aziatische maar kwekers introduceren ook continu nieuwe variëteiten. Zo zijn er tegenwoordig lelies zonder stuifmeel.

Verzorging

Lelies zijn sterke snijbloemen die makkelijk anderhalve week kunnen bloeien. Snij de stelen schuin af en verwijder de onderste bladeren zodat deze niet in het water komen. Wanneer je regelmatig het water in de vaas regelmatig ververst, blijven de lelies nog langer mooi. Van 30 mei tot en met 30 juni 2011 wordt bij veel bloemisten een lelie-actie gehouden. Iedereen die een lelieboeket koopt krijgt een gratis setje wenskaarten en maakt kans op een reis naar Azië.

Tip: Per ongeluk stuifmeel op je kleren? Het is zeer eenvoudig met plakband te verwijderen.

Adv. Bol.com Gardena