Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Woonplant april: de Bananenplant

De Bananenplant is de woonplant van de maand april. Afkomstig uit verre warme streken, zijn we blij dat deze kanjer nu onze woonkamers siert! Er wordt vaak gesproken van een bananenboom, maar dat wat op het eerste gezicht een stam lijkt zijn eigenlijk over elkaar liggende bladeren. Vandaag leggen we je meer uit over deze krachtige schoonheid. 

Herkomst 

Bananen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en hebben zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, in landen rond de evenaar. De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Wahgivallei op Nieuw Guinea. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India. Op plantages werden de bananenplanten – met dank aan hun grote bladeren – in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en later pas gewaardeerd om de vruchten.
 

Verschillende soorten bananenplanten

De meest voorkomende soorten van de bananenplant zijn Musa ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’. Vanwege het dwergformaat van de meeste planten, zijn deze uitstekend geschikt voor in de woonkamer. Kenmerkend aan alle planten zijn de grote, gaafrandige bladeren met een vaak iets golvende rand. Soms is er een donkere bladtekening in het blad, wat de sierwaarde extra verhoogd.
 

Verzorging

  • Bij aankoop in de koude maanden goed inpakken voor vervoer naar huis. Koop een bananenplant hier online!
  • De bananenplant staat graag warm en licht. Door het grote bladoppervlak verdampt de plant vrij veel en heeft dus ook behoefte aan wat extra water. Een voetbad is wel weer wat overdreven.
  • Om de bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven. 
  • Eens per maand kamerplantenvoeding houdt de bananenplant sterk en mooi.
  • De bananenplant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan op een zonnige, windstille plek. Overwinteren is binnen het beste.