Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kerstroos

De wintergroene schone bloeier.

De kerstroos blijft erg levend in de winter met zijn schitterende bloemen en donkere blad. In tegenstelling tot de rest van de planten in de tuin die in de winter niet actief zijn.

Wintergroene kerstroos

De kerstroos is een speciale bloem. Deze tuinplant is stralend wit en bloeit alleen in de winter. Kerstroos (Helleborus niger) is in bloei van november t/m maart. Zijn prachtige gekleurde blaadjes en bloemen met een gele kruin in zijn kern. De bladeren van de kerstroos zijn diepgroen en hebben een grijze gloed die voelen als leer. De tuinplant kan heel goed tegen sneeuw en vorst. Tijdens de vorstperiode laat de kerstroos wel zijn blaadjes hangen, maar deze komen vanzelf weer op als er wat warmere temperaturen zijn. De kerstroos bloeit zowel in potten/bakken als in de grond. Wist je dat de kerstroos wel tot -20°C buiten kan staan?

Verschillende kleuren en maten

De stralend witte kerstroos is wel een van de bekendste kleuren. De Helleborus orientalis heeft meerdere kleuren. Deze tuinplant is ook wintergroen, maar bloeit in de kleuren wit, geel, abrikoos, roze en donker paars. Kerstroos is er in verschillende maten. Zo kunnen ze zo klein zijn om in een hangmand te hangen of zo groot dat ze een struik van 60 cm vormen in de tuin.

Herkomst en symboliek

De kerstroos groeit ook in het wild, de bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein Azië. In 1400 voor Christus schreef de arts/ziener Melampus voor het eerst over de plant. De plant werd meegenomen door reizigers naar Amerika. Hier stond de winterbloeier symbool voor pionieren en overleven.

  • De naam Helleborus kun je in het Grieks herleiden naar ‘’helein’’ van doden en ‘’bora‘’ van voedsel. De plant is dus giftig!
  • De kerstroos stamt uit de ranonkelfamilie.
  • Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontstaan, uit de tranen van een arme herder die geen geschenk had voor het kindje Jezus en zo toch bloemen kon geven.
  • Helleborus speelt een rol in vele volksverhalen. In de middeleeuwen strooiden mensen de bloemen op de vloer van hun huizen om boze geesten weg te houden. Ze zegenden hun dieren met kerstroos, maar geloofden tegelijkertijd dat heksen de plant gebruikten voor hun banvloeken en dat tovenaars zich ermee onzichtbaar maakten.

Verzorging van de kerstroos

  • Kerstroos staat graag beschut, in half schaduw is voldoende, maar voor optimale bloei heeft de plant zon nodig.
  • De kerstroos staat graag op een vaste plek of pot.
  • De tuinplant heeft voldoende water nodig en een grond die vocht vast kan houden. Maar geen voetbad! Een teken om water te geven is als hij zijn bladeren laat hangen.
  • De kerstroos kan flink uitdrogen. Geef daarom genoeg water vóór de vorstperiode. Niet meer tijdens, omdat de grond dan bevroren is en het water daardoor ook. Dit is slecht voor de plant.
  • Doordat de kerstroos zoveel energie verbruikt door te bloeien heeft hij eens in de twee weken plantenvoeding nodig. Hierdoor kan hij weer nieuwe knoppen aanmaken.
  • Snoei de kerstroos als het weer op zijn best is. Dit is zo rond eind maart. Dan kan de plant begin april weer nieuwe bladeren aanmaken.

De perfecte plant voor in de winter en met… kerst :)

Adv. Bol.com Gardena