Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Je tuin als veilige haven voor egels

Egels zijn nuttige beestjes die onder meer slakken verorberen. Helaas heeft Egelopvang Nederland het heel druk met het verzorgen van egels die iets mankeren. In het beste geval worden ze door de vrijwilligers opgelapt, waarna voor de minder sterken een veilige plek wordt gezocht. Sommige zijn te zwak om terug in de natuur te zetten, maar jouw tuin kan als veilige haven fungeren. Interesse? Lees dan verder.

Zorg voor egels

Egels die overdag rondlopen, lange tijd stilzitten, hoesten of snotteren of op een andere manier bij mensen in de gaten lopen, dat is niet pluis. Waar voor zorgbehoevende mensen alles goed geregeld is in Nederland, zijn veel egels afhankelijk van de grillen der natuur. Er is niemand die daar de dierenambulance belt - uitzonderingen daargelaten - of ze helpt met het vinden van de goedkoopste zorgverzekering. Dus is er Egelopvang Nederland, die zich inzet voor het behoud van deze mooie en nuttige beestjes.

Een plek om oud te worden

Zo goed en zo kwaad als het kan - soms verblijven er wel tientallen egel(tje)s in een vestiging van de Egelopvang - worden ze geholpen. Een secuur werkje, de egels moeten in een handdoek vastgehouden worden om bijvoorbeeld teken te verwijderen, oortjes schoon te maken of zalf tegen schurft aan te brengen. Een aantal herstelt en kan terug de natuur in. Andere egels die er weer enigszins bovenop komen (blinde, manke of oude egels) zoeken een woonplek waar de natuurwetten zich niet zo nadrukkelijk doen gelden. Een tuin met veel struiken bijvoorbeeld. Om daar op een veilige manier oud te worden. In 2019 schreven we al hoe je je tuin egelvriendelijk maakt. Maar je 'eigen' egels opvangen kan dus ook.

Je tuin in orde maken

Er kleeft een aantal voorwaarden aan, wil de Egelopvang je tuin geschikt achten. Zo moet de egel er niet uit kunnen, moet er een speciaal egelhuis gemaakt worden (voor de winterslaap) evenals een een voederplek waar katten niet bij kunnen. Niet dat die egels iets aandoen, zodra er een kat opduikt rolt de egel zich natuurlijk op. Katten in de tuin zijn geen probleem, honden wel.

Verzorging

Waarom mogen de katten niet bij het eten: je geeft de egels kattenvoer. Geen vis, maar verder zijn alle soorten (nat)voer geschikt voor egels. Er bestaat ook speciaal egelvoer. Ze mogen geen brood of melk, water moet altijd voorhanden zijn. Dagelijks krijgen ze vers voer op de voederplek, die je makkelijk zelf kunt maken. Het moet een gesloten ruimte zijn met een kleine doorgang en een klep erop. Het is best een zorg, maar wel een hele bijzondere en nuttige, want het gaat niet best met de egel in Nederland.

Adv. Bol.com Gardena