Vind jouw tuincentrum

Jasmijn

Sfeervolle klimplant met een lief karakter. Jasmijn is als een mooie, stralende en verleidelijke slinger die in je innerlijkheid en thuis leeft.

Slanke stelen en mooie bloesem

Jasmijn is een elegante kamerplant met fraaie, groenkleurige bladeren en haar bloesem heeft een hemelse geur. Haar slanke stelen hangen mooi langs een meubelkastje of raamkozijn naar beneden. Ze strengen zich overal omheen, van een cd-kastje tot een lamp. Als je Jasmijn wil aanschaffen, let er dan wel op dat er al een paar knoppen geopend zijn zodat Jasmijn ongeremd in bloei staat.

Het verhaal van de Jasmijn

De naam van de Jasmijn komt van het Perzische woord ‘yasmin’ en dit betekent ‘geschenk van God.’ Als bloem betekent Jasmijn ‘puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht.’ De Jasmijn levert de nationale bloem van de Filippijnen, maar ook internationale populaire bijnamen zoals ‘Maagd van Orléans, Schone van India en Duce di Toscane.’ De connectie met Damascus is het meest gekend. In tijden waarin het allemaal goed gaat, staat er in bijna elke woning een jasmijnplant. De betoverende geur van de Jasmijn is nog sterker bij een wassende maan. Volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit van Düsseldorf is de plant erg kalmerend en straalt rust uit. Daarom is de Jasmijn een perfecte slaapkamerplant.

Verzorging van Jasmijn

  • Zet Jasmijn in een lichte, maar niet te zonnige plek.
  • Jasmijn is een snelle groeier die het liefst een vochtige kluit heeft, maar niet in een bad wil zwemmen.
  • Jasmijn heeft eens in de twee weken plantenvoeding nodig om te blijven groeien en bloeien.
  • Als Jasmijn is uitgebloeid, snoei haar, verpot haar en breng haar tot rust op kamertemperatuur.

De oorsprong van Jasmijn

Jasmijn is een authentieke plant uit de Himalaya en plaatsen uit China. Van de 200 diverse soorten jasmijnen was de eerste officiële de Arabische Jasminum sambac. Door de meer dan aangename geur werd ze populair ging Jasmijn vanuit Perzië via handelsroutes naar Europa. Oost en west zijn al eeuwen geboeid door de bloei van de Jasmijn. De knop van de Jasmijn kan soms meer geur geven dan de oorspronkelijke bloem. Bepaalde soorten bloeien vooral na zonsondergang en in de nacht.