Vind jouw tuincentrum

Houd hier rekening mee bij het water geven van planten

Zo aan het einde van een warme zomer inclusief hittegolven hebben de planten voldoende water nodig. Dat lijkt misschien erg simpel, maar er zijn zeker aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden om jouw planten zo gezond mogelijk te houden!

Tips voor het water geven van jouw planten

  • Controleer bij planten in potten regelmatig of de grond niet uitgedroogd is. Bij regen of water geven gaat er namelijk vaak een groot deel langs de bladeren, waardoor dit de bodem niet bereikt. Voldoende regen betekent dus niet perse dat de plant niet kan uitdrogen!
  • Er zijn planten die graag in de zon staan, zoals de Oleander. Deze heeft dann ook veel water nodig. De beste tijd om water te geven is vroeg in de ochtend, zodat er zo min mogelijk water verdampt. Je kunt voor dit soort planten ook gebruik maken van handige watergeefsystemen met een schakelklok. 
  • Bij planten die in de volle grond staan is dit anders. De plantenwortels hebben namelijk de ruimte om naar water op zoek te gaan. Hier kun je de planten bij helpen door niet iedere dag te sproeien, maar om de paar dagen een flinke douche te geven. 

Water geven aan hangplanten

Voor het watergeven van hangplanten kun je heel gemakkelijk zelf een wtergeefsysteem maken. Je hebt hiervoor een petfles nodig, die je aan de onderkant afsnijdt. Rondom maak je gaten in de fles en zet deze op z'n kop tussen de hangplanten. Als je nu water in de fles giet, loopt het door de gaten langzaam de aarde in! 

Zijn de planten droog? Zo geef je voldoende water

Gaan de bladeren hangen, of ziet een plant er droog uit? Pak dan een emmer met water en zet de plant met pot en al in de emmer. Ook bij hangplanten is dit een goede manier om de aarde nat genoeg te maken. 

Extra tip: welk water gebruik jij?

Welk water gebruik jij? Een tip is het gebruiken van een regenton om water op te vangen. Dit vinden planten immers het lekker, water dat rechtstreeks uit de natuur komt!