Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe u een hortensia moet snoeien! (deel 2)

Een hortensia snoeien om hem uit te dunnen?

Wel bekend is dat de meeste bloei van de hortensia plaats zal vinden op de nieuwe, jonge takken die het vorige seizoen zijn gevormd en dus nog geen bloemen hebben gehad. Ik zeg meeste omdat ook op oude takken nieuwe scheuten kunnen groeien. Wilt u de hortensia wat uitdunnen snoei dan zo’n 30 tot 40 procent van de oude takken en 20 procent van de nieuwe takken tot 10 centimeter boven de grond af. De oude takken zijn over het algemeen de  grootste takken met daarop nog resten van een uitgedroogde bloem. 

Hortensia snoeitip: Snoei de overgebleven oude uitgebloeide bloemen vervolgens pas af op het moment dat de nieuwe bloemen opkomen. Op deze manier ziet u precies waar u ze af moet knippen om alles op gelijke hoogte te houden. 

Een hortensia snoeien om hem uit te dunnen én te verkleinen?

Is de hortensia echt te groot geworden dan zult u zowel de wortel als de oude en sommige jonge takken moeten snoeien. De hele plant kortwieken heeft geen zin, komend seizoen kunt u niet genieten van de prachtige bloemen van de hortensia en het jaar daarop neemt hij wraak door nog groter en sterker terug te komen dan ooit te voor, een soort wraaklustige superheld dus.

Een hortensia snoeien zonder hem uit te dunnen of te verkleinen?

Is de hortensia prima van formaat maar wilt u deze alleen een onderhoudsbeurtje geven dan kunnen alle uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste grote knoppen worden afgeknipt. 

Bekijk en vergelijk op Tuincentrum Overzicht.nl

Wij verkopen geen producten maar vergelijken wel aanbieders met elkaar om er voor u een zo goed mogelijke deal uit te kunnen slepen. Daarnaast zoeken wij voor u uit welk tuingereedschap u goed zou kunnen gebruiken voor een bepaalde tuinklus. Voor het snoeien van een hortensia heeft u minimaal een snoeischaar en soms ook een scherpe spade nodig. 

Bekijk ook deze tuintips

Terug naar 'Hortensia snoeien' deel 1