Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe schadelijk is kunstgras voor het milieu

Kunstgras is kwalitatief beter geworden

Kunstgras is kwalitatief gezien de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit geldt voor alle aanbieders van kunstgras, zoals het kunstgras bij Top Kunstgras, en voor alle soorten kunstgrasmatten. Kunstgras is niet alleen realistischer gaan lijken qua uitstraling, maar ook sterker geworden en nu beter bestand tegen belasting. 

Duurzaam kunstgras heeft twee hoofdkenmerken

Steeds meer kunstgras in Nederland wordt op een duurzame wijze geproduceerd, zoals het kunstgras bij Top kunstgras, een gerenommeerde kunstgrasleverancier uit Genemuiden. Duurzame productie van kunstgrasmatten houdt feitelijk twee dingen in. In de eerste plaats heeft duurzaam kunstgras een relatief erg lange levensduur. En in de tweede plaats houdt duurzaamheid qua kunstgras in dat dit gras op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd, met oog voor het milieu. 

Hoe lang gaat kunstgras gemiddeld mee?

Een van de grote voordelen van kunstgras is de lange levensduur van het materiaal. Kunstgras is tegenwoordig erg sterk en bestand tegen flink wat gewicht, waardoor het materiaal lang meegaat. Het materiaal is daarnaast onderhoudsvrij. Qua levensduur gaan kunstgrasmatten minimaal twaalf jaar mee. Premium kunstgras gaat tot wel twintig jaar mee. Kies je voor kunstgras, dan kies je dus voor gras dat lang meegaat en duurzaam is. Een prima investering. Bij de meeste leveranciers krijg je naast dit kwaliteitsmateriaal een garantie op het kunstgras, die vaak tussen de vijf en tien jaar ligt.

Een milieuvriendelijke kunstgrassoort

Kunstgras is op zichzelf al natuurvriendelijk, omdat er geen bestrijdingsmiddelen of chemicaliën worden gebruikt voor dit grastype, zoals bij natuurgras wel gebeurt. Feitelijk is kunstgras nagenoeg onderhoudsvrij. Grasmatten van kunststof worden gemaakt uit hergebruikt kunstgras en kunnen later zelf ook weer gerecycled worden. Terwijl in het verleden alleen de grassprieten - ook wel garens genoemd - hergebruikt konden worden, is dat nu de complete kunstgrasmat, inclusief rug: de mat waar de grassprieten aan vast zitten. Moderne kunstgrasmatten zijn dan ook het laagste tot hoogste gedeelte opgebouwd uit recyclebare materialen. Een voordeel van recycling is, naast het hergebruik van het materiaal, dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn die verwerkt moeten worden. Hiermee loopt ook het verbruik van water en energie terug, en wordt er aanzienlijk minder CO2 uitgestoten. Het gebruik van duurzaam kunstgras is dus een absolute win-winsituatie: zowel de consument profiteert van de langere levensduur van de nieuwe typen kunstgras, als het milieu en de omgeving door de mindere energiebehoefte en lagere uitstoot van schadelijke gassen.

Adv. Bol.com Gardena