Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe groeien planten

Veel planten zijn winterhard, verdragen onze winters prima en overleven ondergronds. Is de tuin in het najaar kaalgeknipt dan komen de vaste planten in het voorjaar vanuit het niets uit de grond. Het loof van vorig jaar is door de kou afgestorven en kan weggegooid worden. En ook al lijken deze vaste planten nu doods, ze zijn ondergronds springlevend en bereiden zich alweer voor op de zomer.

Zodra het iets warmer wordt ontwaakt de plant en begint te groeien. Dit uit zich doordat er groeipunten vanuit de wortelkluit opkomen. Deze jonge groei heeft wel wat weg van mini witlofstronkjes. Het is verstandig om op tijd het winterdek weg te halen, zodat de planten volop van het zonnetje kunnen genieten. Toch mogen straks de afgestorven plantenresten in de border blijven, het afgestorven materiaal verteert tot compost, bemest de bodem en zorgt zo voor een gezonde plantengroei.

Tweejarige planten doen het een beetje anders. Neem het tweejarig vingerhoedskruid (Digitalis), hiervan staan de groene bladrozetten de hele winter in de tuin, onder de sneeuw blijven ze groen en na de vorst vormen ze alweer snel jong blad. Ze zijn winterhard en ook zij komen bij warmte weer op gang. Deze planten leven kort. Om het wat makkelijker te maken: een vijfjarige, tweejarige plant is een oudje. Terwijl een vaste plant als Koninginnekruid stokoud kan worden.

Vingerhoedskruid bloeit in de zomer en haar bloeiaren kunnen wel 1.70 m hoog worden. Langs die aren bloeien van beneden naar boven wekenlang bloemen in allerlei tinten wit en (diep)roze die ook nog eens bezocht worden door bijen en vlinders.

Adv. Bol.com Gardena