Vind jouw tuincentrum

Het is weer tijd voor zomerbollen!

Ben je ook zo aan het genieten van al die bloeiende bloemen in je tuin? Narcissen, hyacinten, krokussen: in de lente is het buiten altijd weer een feest van kleur en geur. Wil je je ook in de zomer blijven wanen in je persoonlijke lusthof, dan is het nu tijd om zomerbollen in de grond te planten.

Wat zijn zomerbollen?

Zomerbollen zijn bollen die je in de lente in de grond plaatst, om ze in de zomer tot bloei te zien komen. In tegenstelling tot lentebollen, die voor de eerste vorst moeten worden geplant, kunnen zomerbollen niet tegen kou en mogen ze pas de grond in zodra de kans op nachtvorst geweken is.

Welke bloemen zijn zomerbollen?

Waarschijnlijk ben je minder bekend met het planten van zomerbollen dan met het planten van lentebollen. En dat is zonde, want zomerbloeiers zijn juist zo mooi! Voorbeelden hiervan zijn dahlia’s, gladiooltjes en sommige soorten anemonen. Ook de agapanthus en de crocosmia behoren tot de zomerbollen. En wat dacht je van de lelie, de calla of de begonia? Allemaal zomerbollen!

Wanneer bloeien zomerbollen?

Niet alle zomerbollen bloeien op hetzelfde moment. De meeste zomerbollen beleven hun hoogtepunt in juli en augustus. Wil je zelfs na de zomer nog blijven genieten van je schitterende zomertuin, ga dan voor dahlia’s en begonia’s: deze prachtplanten staan zelfs tot oktober in bloei

Zomerbloembollen en de winter

Zomerbloembollen kunnen slecht tegen vorst. Vaak wordt aangeraden om de bollen ’s winters uit te graven en binnen te bewaren, maar vanwege de zachte winters van de afgelopen jaren laten veel tuinliefhebbers de bollen tegenwoordig in de aarde overwinteren. Het is aan jou om te bepalen of je het risico wilt nemen.

 

Nu zomerbloembollen planten

Nu is het perfecte moment om je zomerbloembollen te planten. Zoek je favoriete bol uit, kies een mooi plekje en ga lekker in je lentetuin aan de slag voor je zomertuin. Op deze manier kun je zo lang mogelijk van al die bloemenweelde genieten.