Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Het huisje van sloop- of vurenhout

Een bureau met pc, achter in het tuinhuis, biedt meer afzondering dan de eettafel in huis of de slaapkamer. Een tuinhuis combineert de bekende voordelen van thuiswerken met de perfecte balans tussen privé en zakelijk. Tussen huis en tuinhuis ligt een fysieke en psychologische begrenzing. Thuis werken, maar toch uit de woning in alle rust.

Sloophout

Meubelontwerper Piet Hein Eek, bekend om zijn gebruik van sloopmateriaal, bouwt tuinhuizen van sloopplanken. Het gebruik van sloopmateriaal betekent evenwel maatwerk. Massaproductie van kant en klare blokhutten en tuinhuizen zijn goedkoper dan een Eek-tuinhuis.

Finse blokhuizen

Houten huizen die architectonisch verantwoord zijn. Finse blokhutten zijn gebouwd van grenenhout, dat verantwoord gekapt wordt in Fins Lapland. Er zijn twee constructies voor het bouwen van Finse houten huizen. Het logbouwsysteem gebruikt massieve balken die worden opgestapeld tot muren. Bij het houtskeletsysteem bestaan de wanden uit een frame, dat geïsoleerd en afgetimmerd is. De afwerking van de wanden kan de koper zelf kiezen.

Houtsoort

Een tuinhuis van hard- of zachthout. Hardhout is van betere kwaliteit dan zachthout maar is daardoor ook duurder. Bovendien is hardhout lastiger om te verwerken en wordt daarom vooral gebruikt als afwerkingsmateriaal. Voor de constructie van tuinhuizen wordt eerder gekozen voor zachthout. Dit soort hout is goedkoper en is makkelijker om te bewerken.

Zachthout

Ook binnen de categorie zachthout is er weer vele keuze. Denk bijvoorbeeld aan Grenen of Ceder. Het soort zachthout dat meestal wordt gekozen voor tuinhuizen is vurenhout. Het beste kwaliteit vurenhout komt uit de noordelijk gelegen landen omdat hier een koud klimaat heerst. Vurenhout is een naaldhoutsoort. Het is een houtsoort met fijne jaarringen en is bleek tot witachtig van kleur. Vuren is een houtsoort die gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop. Het is aangeraden om vurenhout na het bewerken af te werken door het te impregneren en/of te bewerken met beits of verf.

Afhankelijk van het doel van de blokhut of het tuinhuis maak je de keuze voor de houtsoort. Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal je meer, maar het is dan ook veel duurzamer.