Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Maak kennis met de giftigste plant van Nederland.

De Gifsumak of Poison Ivy (Rhus Radicans, synoniemen: Toxicodendron Radicans en Rhus Toxicodendron) is een zeer giftige plant en kan bij inademing of orale inname fatale gevolgen hebben, erin zagen of hem verbranden is dan ook zeker niet aan te raden! De plant komt voor in struikvorm waarbij hij tussen de 30 en 100 centimeter hoog wordt en als meterslange klimplant op bomen of muren. De steel is kruid- of houtachtig en het blad meestal ovaal en loopt puntvormig uit. Aan het eind van de steel zitten drie groen of roodachtige bladeren waarvan de middelste altijd een herkenbaar langere steel heeft dan de zijbladen. Soms bloeien er kleine witte pluimvormige bloemen aan de Gifsumak.

 

Waar groeit de giftigste plant van Nederland?

De Gifsumak komt van origine uit Noord- en Midden Amerika. Begin jaren 90 is de plant door waterbeheerders op een dijkje in Friesland geplant ter versteviging van de dijk. Dit is in Nederland dan ook de enige bekende plek waar de Gifsumak nog in grote getale voorkomt. In deze regio zijn de gevaren van de Gifsumak dan ook bekend en staan er borden om bezoekers te waarschuwen. Het risico om met de giftigste plant van Nederland in aanraking te komen is gelukkig dus niet erg groot.

 

De werkzame giftige stof in de Gifsumak is urushiol

Urushiol is een olieachtige giftige stof en zorgt jaarlijks bij miljoenen mensen voor een allergische reactie. Het eerste contact met deze stof leidt niet altijd direct tot een uitwendige allergische reactie. Binnenin het lichaam zal het immuunsysteem zich echter voorbereiden op een volgende aanvaring met dit allergeen. Er worden antilichamen aangemaakt die direct reageren bij een volgend contact met hetzelfde allergeen, in dit geval urushiol. Bij een volgend contact zal het lichaam histamine afscheiden dat zich bindt aan de huidcellen wat vervolgens tot een ontsteking zal leiden. De allergische reactie kan hierdoor ook steeds heftiger worden.

Urushiol kan vasthouden aan huisdieren, tuingereedschap, speelgoed of andere voorwerpen die ermee in contact komen. Huisdieren dienen te worden gewassen en de urushiol zou van voorwerpen moeten worden afgewassen met water en alcohol. Draag altijd goede handschoenen als u dit gaat doen en gooi deze weg wanneer u klaar bent, urushiol kan op den duur namelijk door rubbere handschoenen heen dringen. Zit de stof eenmaal ergens op dan kan het tientalle jaren krachtig blijven, gereedschappen goed schoonmaken is dus erg belangrijk.