Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Energie besparen in huis met jouw tuin

Wist je dat een groene tuin je energiekosten binnenshuis kan verminderen? Door slim gebruik te maken van de zon en planten kunnen stookkosten drastisch dalen.

Isolatie en schaduw

Een goede isolatie staat gelijk aan lagere stookkosten of, indien je huis elektrisch verwarmd wordt, lagere energiekosten. Staat een van de muren altijd in de wind? Dan doe je er goed aan om tegen deze muur een heg aan te zetten. Deze zal ervoor zorgen dat je muur minder kou te verduren krijgt, waardoor deze minder warmte zal laten ontsnappen. Heb je juist een muur die juist vaak snel wordt opgewarmd door de zon op hete zomerdagen? Dan is dit de beste plek voor een druivenstruik. Deze zet je het beste op 15 centimeter afstand van het huis. Deze struik houdt de zon van de muur af, waardoor je huis in de zomer langer koel blijft. Zo bespaar je op ventilator- en airconditioningkosten. Bovendien doen druivenstruiken het goed op warme plaatsen, dus door deze plant uit de wind en vol in de zon te zetten, geniet je in september van de overheerlijkste druiven.

Als je een tuin op het zuiden hebt, kun je het grootste deel van de dag van de zon genieten. Dat is heerlijk, maar de zon schijnt hierdoor ook door de ramen, waardoor je huis snel opwarmt. Door een boom in je tuin te plaatsen, blokkeer je de zonnestralen, waardoor je huis een stuk koeler blijft. Daar kan geen enkele zonwering tegenop!

Zonne-energie

Bij het opvangen van zonne-energie denken we al snel aan de panelen die we op ons dak leggen. Je kan echter ook op andere manier van deze natuurkracht gebruik maken. Zo kun je doorzichtige zonnepanelen gebruiken voor je 

terrasoverkapping. Zo win je je eigen groene energie en het zorgt er daarnaast voor dat de zon niet te fel is om te genieten van een middagje op je eigen terras. De zon kan je ook helpen tijdens het koken. Waarom zou je bijvoorbeeld niet gebruik maken van een solar cooker, ook wel bekend als de zonne-oven, in plaats van een barbecue? Een solar cooker kan een temperatuur behalen van 150 graden. Daarmee kun je dus prima je kippetje braden, zonder dat je geld kwijt bent aan kooltjes of energie. Ten slotte kun je tuinverlichting op zonne-energie aanschaffen om het gebruik van je sfeer- en beveiligingsverlichting geheel gratis te maken.

Profiteer volledig

Om volledig van de energiebesparende tips te kunnen profiteren, is het verstandig je energiecontract onder de loep te nemen. Energie vergelijk je het makkelijkst met een online energievergelijker. Het zal je helpen het voordeligste contract te vinden, waardoor je fors kunt besparen.

Adv. Bol.com Gardena