Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

6 tips om een kleine tuin in te richten

Is jouw tuin niet al te groot? Dat zitten pluspunten aan: zo heeft een kleine tuin weinig onderhoud nodig. Het heeft echter uiteraard ook nadelen. Met onderstaande 6 tips haal je het meeste uit je kleine tuin.

1. Doe online inspiratie op

Het kan nooit kwaad om naar inspiratie te zoeken voordat je met het inrichten begint. Platforms als Instagram en Pinterest barsten van de prachtige plaatjes van tuinen. Ook kleine tuinen zie je hier voorbij komen. Wie weet kom je hier nog goede ideeën tegen die je direct in je eigen tuin kunt toepassen. Waak er wel voor om een tuin rechtstreeks kopiëren. De charme van een tuin schuilt ook in het persoonlijke tintje.

2. Maak vooraf een plan

Je richt je tuin over het algemeen effectiever in als je vooraf een plan opstelt en niet lukraak je meubels neerzet. Maak een zo realistisch mogelijke tekening van je tuin en ‘probeer’ verschillende indelingen uit. Is tekenen niet je grootste talent? Maak dan gebruik van een online tool. Er zijn speciale ontwerpprogramma’s voor het inrichten van je tuin.

3. Gebruik multifunctionele meubels

Je wilt natuurlijk het liefst zoveel mogelijk verschillende dingen in je tuin kunnen doen. Van loungen tot eten en van zonnen tot sporten. In een kleinere tuin heb je echter niet de ruimte om verschillende gedeeltes te creëren. Multifunctionele meubels bieden dan uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan een stoel die je kunt uitklappen tot ligstoel. Ook zijn inklapbare meubels altijd handig, zodat je ze alleen erbij hoeft te pakken op het moment dat je ze nodig hebt. Verder zal je keuzes moeten maken. Denk dus goed na over wat jij de belangrijkste functies vindt van een tuin.

4. Zet de tuin niet te vol

Een kleine tuin die volstaat met spullen lijkt al snel rommelig en daarmee nóg kleiner. Houd het dus rustig. Kies liever voor een paar mooie, grote tuinplanten dan heel veel kleine. In het verlengde hiervan ligt het kleurengebruik. Het beste is om zoveel mogelijk gebruik te maken van rustige, neutrale kleuren. Vermijd juist donkere of felle kleuren.

5. Maak je tuin optisch groter

Er zijn verschillende manieren om je tuin optisch groter te laten lijken. Dit doe je door bijvoorbeeld door het pad achter een boom of haag te laten verdwijnen, waardoor het lijkt alsof het pad daarachter verdergaat. Je kunt bomen en haagplanten vinden op websites als Betuwebomen.nl. Een andere manier om de illusie te creëren dat je tuin groter lijkt is door niveauverschillen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je terras te verhogen.

6. Maak gebruik van tuinverlichting

Goede tuinverlichting zorgt er niet alleen voor dat je ’s avonds ook nog in de tuin kunt zitten, maar maakt je tuin ook optisch groter als je de spots op de juiste plekken aanbrengt. Denk niet alleen aan functionele verlichting maar ook aan sfeerverlichting, zoals lampionnen en kaarsen.