Vind jouw tuincentrum

Een wespensteek vermijden

Door het koude voorjaar zullen we dit jaar eerder én vaker wespen zien. De wespenkoninginnen kwamen pas half april uit hun winterslaap en door de hoge temperatuur zijn de leefomstandigheden ook erg gunstig voor het maken van nesten. Bedrijven die wespen bestrijden merken dat ze al dubbel zoveel verkopen in vergelijking met vorig jaar. Wespen kunnen gemeen steken, dus als mens zijn we niet dol op deze beestjes, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de natuur! We geven je graag wat tips om een wespensteek te vermijden.

Tips om een wespensteek te voorkomen

  • De bekendste tip: drink niet uit blikjes, maar uit glas. Het is lastig om te zien of er een wesp in een blikje is gevlogen.
  • Wespen hebben een goed geheugen, ze weten dus waar ze zoetigheid hebben geroken! Dek andere zoete drankjes en etenswaren af, of zet ze zo snel mogelijk weer in de koelkast.
  • Blijf kalm, dan vliegt de wesp vanzelf weer weg.
  • Vermijd parfum, wespen kunnen agressief reageren op sterke geuren.
  • Ze komen ook op felle kleuren van je kleding of tuinkussens af, omdat het ze aan bloemen doet denken. Berg deze op als je veel last hebt van wespen.
  • Wespen die steken laten een gif achter, andere wepsen ruiken dit en reageren hierop. Het is dus waar dat ze wraak kunnen nemen! Sla daarom geen wesp dood in de buurt van een nest.
  • Als je wel wordt gestoken, koel dan de plek met een nat kompres. Meestal is de plek na een dag weer wat minder pijnlijk.

Wespen weghouden

Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om wespen uit je buurt te houden, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde oliën. Het meest effectieve mengseltje blijkt een mix van kruidnagel, citroengras en geranium. Olie gemaakt van lavendel en rozemarijn vinden ze ook niet lekker. Een natuurlijker middeltje is er niet, en het ruikt ook nog eens lekker!