Vind jouw tuincentrum

Een mooi gazon voor de zomer

Een mooie grasmat is heerlijk om in de zomer op te spelen of te zonnen, maar om het gazon er mooi uit te laten zien is wel wat werk nodig. In april wordt het weer warmer en gaat het gras weer groeien. Dat betekent dat je weer kunt gaan maaien!

Andere werkzaamheden voor een mooi gazon

  • Verticuteer het gazon. Tussen het gras blijven resten grasmaaisel achter, maar onkruid en mos groeit hier ook tussen. Door te verticuteren trek je deze resten, onkruid en mossen los, zodat de grasmat wat meer lucht en ruimte krijgt om te groeien. Dit kan je doen met een verticuteer machine. Vergeet niet om in de herfst dit proces te herhalen!
  • Bemesten: omdat het gras weer gaat groeien heeft het ook weer voedingsstoffen. Vanaf deze maand kun je je gazon weer regelmatig bemesten. Zo’n 3x in de periode van maart tot en met september.

  • Controleer je gazon op kale plekken. Kale plekken kun je na het verticuteren opnieuw inzaaien, zodat je grasmat straks weer mooi vol wordt.
  • Heb je gele plekken in je grasmat? Dit zou kunnen komen door kalktekort. Strooi kalk over je gazon. Hierbij kun je ervoor kiezen om kalk met magnesium te strooien; de magnesium zorgt ervoor dat je gras nóg groener wordt. Je kan er ook voor kiezen om mest te gebruiken waar al kalk in zit.
  • Steek met een mestvork of spitriek in de grond en beweeg deze een beetje heen en weer. Op deze manier zorg je dat de grond beter waterdoorlatend wordt. Dat vindt je grasmat fijn!
  • Heb je heel zieke plekken in je grasmat? Steek de plek in een vierkant uit en leg er een op maat gesneden plag gras in. Dan heb je snel weer een mooi uitziend gazon.

Met deze tips is jouw grasmat klaar voor de zomer! Let er wel op dat een verwaarloosd gazon lang de tijd nodig heeft om te herstellen; deze tips zijn geen wondermiddelen. Maar wanneer je het onderhoud goed bijhoudt, heb je een prachtig gazon waar je deze zomer (en lente) van kan genieten!

De rest van jouw tuin mag natuurlijk niet achter blijven! Hier lees je hoe je jouw tuin klaar maakt voor de lente.