Vind jouw tuincentrum

Een heester met allure

Een zeer populaire heester is en blijft de hortensia. Door de enorm rijke en opvallende bloei valt de hortensia bij bijna iedere tuinier in de smaak.

De meeste hortensia’s (wetenschappelijke naam Hydrangea) bloeien in de zomer. De bekendste soort is de Hydrangea macrophylla, oftewel de boerenhortensia. De struik wordt meestal tot zo’n 1,5 meter hoog. De bloemkleuren kunnen variëren van wit, rood, roze, paars en violet tot bijna zuiverblauw. Roze hortensia’s kunnen in sterk ijzerhoudende, zure grond naar blauw verkleuren.Iedereen kent de hortensia met een bolle bloeiwijze. Denk aan de ‘Bouguet Rose’, die meteen ook zeer winterhard is. Maar er zijn ook variëteiten met een schermvormige bloeiwijze oftewel Teller-vorm. Vaak hebben deze hortensia’s verschillende bloemkleuren in de schermen wat ze buitengewoon fraai maakt. De variant ‘Blaumeise’ is zo’n prachtige schermvormige hortensia. Nog zo’n beauty is de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Die heeft enorm witte bloemen die van juli tot en met september te bewonderen zijn en is uitstekend winterhard. Wij hebben tal van variëteiten om uit te kiezen.

De natuur heeft nog meer vormen van de hortensia in de aanbieding dan alleen de bol of het scherm. Zo is de Hydangea paniculata ‘Grandiflora’ een pluimhortensia. De Hydrangea quercifolia oftewel eikenbladhortensia bloeit eveneens met witte pluimen en heeft blad dat in de herfst prachtig paars verkleurt. Hortensia’s staan graag in enigszins zure, humusrijke grond, in lichte schaduw. Omdat ze bloeien aan de takeinden uit knoppen die het jaar ervoor zijn gevormd, is verjongingssnoei het beste om de struiken gezond te houden.

Tip: Knip elk voorjaar de oude bloeiresten kort onder de uitgebloeide bloem af en haal dan meteen ook 20% van de oudste takken weg. Zo heb je in vijf jaar een volledig verjongde struik met nieuwe bloeiende takken!