Vind jouw tuincentrum

Een alternatief voor de buxus

Buxussen zijn over het algemeen ideaal als afscheiding voor in de tuin. Helaas is de struik ook erg gevoelig voor ziektes, zoals de buxusmot. In de video van deze week geeft Jurgen tips voor de Lonicera nitida als alternatieve haagplant.

Een populaire haagplant

De buxus kun je in iedere gewenste vorm snoeien, als je op het juiste moment snoeit. Bovendien is de struik is winterhard en doet het bijna op elke plek in de tuin. Hij groeit ook niet zo hard, dus je kunt hem erg compact houden. Maar als de buxusmot eenmaal toeslaat, heb je er een hoop werk aan om deze te bestrijden. Heb je de mot bestreden, is het duimen dat de buren de buxusmot niet in hun haag hebben zitten. Is de struik echt verloren, denk dan eens over een ander soort haag. Bekijk de video van Jurgen en doe inspiratie op!

Struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie

De Lonicera nitida is de ideale buxusvervanger: winterhard, wintergroen, zeer geschikt voor vormsnoei en niet vatbaar voor ziektes! In tegenstelling tot andere kamperfoelies heeft deze struik niet de neiging om te gaan klimmen en groeien er ook geen grote bloemen aan. Ga je de struik snoeien? Doe dit dan in maart. Deze kamperfoelie heeft wel wat vaker een snoeibeurt nodig dan de buxus.