Vind jouw tuincentrum

Drie dimensionaal tuinieren

Bent u op zoek naar een mooie, bloeiende tuin met diepte? Dan is 3D tuinieren zeker iets voor u. Het echte 3D tuinieren lukt goed met klimplanten. Klimplanten zijn uitstekend geschikt voor het kleuren van muren, schuttingen en schuurtjes. Bovendien vragen ze vrijwel geen bodemruimte en zorgen ze voor extra isolatie en de opvang van fijnstof. Maar hoe gaat 3D tuinieren in zijn werk? Met deze tips kunt u binnen de kortste keren zelf aan de slag.

Mix & match

Er zijn honderden soorten klimplanten om uit te kiezen: rijke bloeiers, groenblijvers, zelfhechters, slingeraars en winders, vaste planten en heester, geurige planten en planten die dichte groene wanden kunnen vormen. U kunt verschillende soorten planten bij elkaar plaatsen en hiermee mooie combinaties maken. Bijvoorbeeld rozen met clematis, blauweregen met druif, klimop met kamperfoelie of kiwi met passieflora. In ons tuincentrum heeft u volop keuze.

Planttips

Bij de aanplanting van klimplanten is het belangrijk (net zoals bij andere planten) om de juiste voorbereidingen te treffen. Dat wil zeggen: een voldoende groot plantgat met toevoeging van plantcompost die u mengt met eigen grond. Voor de meeste klimplanten wordt een plantafstand van 1 per lopende meter gehanteerd. Bij klimop (Hedera) wordt een gemiddelde genomen van 5 per lopende meter.

Verzorging van klimplanten

Klimplanten groeien graag in voedzame, humusrijke, diep losgemaakte, iets vochtig blijvende grond. Sommige soorten, zoals de klimop of wingers hechten zichzelf vast. Anderen hebben een klimsteun nodig. In de maand april kunt u beginnen met het snoeien van uw klimplanten. Vroeg bloeiende planten kunt u direct na de bloei snoeien. Ook kunt u in april beginnen met zaaien en planten of plantensteunen plaatsen bij hoge vaste planten.