Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Dít zijn duurzame materialen voor tuinmeubelen

Duurzaamheid draait allemaal om een goede balans tussen mens, economie en milieu. Als we kijken naar economie, proberen we met zijn allen een circulaire economie op te starten. Zo gaan we voor hergebruik, recycling en kiezen we voor materialen die de minste impact hebben op het milieu. Uiteindelijk treft dit de mens; door duurzaam te leven kunnen we in de behoeftes van toekomstige generaties blijven voorzien. Het gebruik van duurzame materialen is daarom extra belangrijk. Oók als het gaat om tuinmeubelen. In dit artikel vind je diverse tips voor duurzame tuinmeubelen.

Ga voor tweedehands

Ga je je tuin inrichten? Dan heb je uiteraard ook tuinmeubelen nodig. Daarbij heb je twee keuzes; koop nieuwe of ga voor tweedehands. Vanzelfsprekend zijn tweedehands tuinmeubelen de duurzaamste keuze. Het meubel bestaat tenslotte al, waardoor het milieu niet opnieuw wordt belast door productie. Ben je toch uitgekeken op je huidige tuinmeubels en wil je een nieuwe set? Breng dan je huidige set naar de kringloopwinkel voor hergebruik, en wees je bij de aankoop van een nieuwe set bewust van het materiaal.

Materialen met de minste impact op milieu

Maar welke materialen kun je nu het beste kiezen voor nieuwe tuinmeubels? Dat mag je uiteraard zelf bepalen, maar de volgende materialen hebben in ieder geval de minste impact op het milieu!

Hout

Vind je hout mooi passen in de tuin? Let dan vooral op het keurmerk! Hardhout met een FSC of PEFC keurmerk is het meest milieuvriendelijk, omdat dit hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Daarnaast gaat het lang mee. Bij een meubel van Europees hardhout kun je denken aan een meubel van eiken of kastanje. Een eikenhouten boomstamtafel is dus een prima milieubewuste keuze.

Bamboe

Bamboe is een materiaal dat het milieu weinig belast. Dat komt met name door de groeiwijze. Bamboe groeit namelijk snel en heeft geen extra water of pesticiden nodig. Daarnaast is het een sterk materiaal en heeft het weinig onderhoud nodig. Meubels van bamboe gaan dus lang mee!

Metalen en kunststof meubelen gaan wel lang mee, maar zijn vooral tijdens de productie alles behalve milieuvriendelijk. Ga je toch liever voor die materialen? Dan is het verstandig om de meubels in de winter sowieso binnen te zetten of af te dekken met een hoes!

Extra tips

Om ervoor te zorgen dat je tuinmeubels zo lang mogelijk meegaan, geven we nog een aantal extra tips:

  1. Zorg ervoor dat je je houten meubels af en toe opnieuw in de olie of verf zet om scheurtjes te voorkomen. Droog de meubels niet in de zon, dit kan juist scheurtjes veroorzaken
  2. Als staal beschadigt, gaat het roesten. Daarom is het van belang om deze af en toe te behandelen met een wax.
Adv. Bol.com Gardena