Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Dit moet je weten over de Monstera

Het is misschien wel de meest bekende en populairste kamerplant op dit moment: de Monstera. Niet zo gek, de mooie grote bladeren met gaten vallen lekker op. De Monstera is dan ook altijd een echte eyecatcher voor je interieur. Heb je een Monstera of wil je er één aanschaffen en zou je wel wat meer willen weten over deze bijzondere plant? Lees dan snel verder en ontdek het in deze blog!

 

Makkelijke verzorging

De monstera ziet er imposant uit maar is wel vrij makkelijk te verzorgen. Dat is misschien ook wel de reden dat het één van de meest geliefde kamerplanten is. Wat wel belangrijk is, is om deze gatenplant op een plek met veel licht neer te zetten. Maar ook weer niet te veel; dan kunnen de bladeren beschadigen. Doordat de Monstera snel groeit zul je hem wel een aantal keren moeten overpotten om hem zo van genoeg ruimte te voorzien.

 

Luchtwortels

Een opvallend verschijnsel bij de gatenplant is het ontstaan van luchtwortels. Geef je de plant namelijk niet op tijd een grotere pot, dan zal de plant bovengronds op zoek gaan naar meer water. Er ontstaan dan lichtbruine wortels die bovengronds groeien. Verwijder deze niet, want dit is slecht voor de plant. Als je de Monstera overpot dan zullen de luchtwortels uiteindelijk gewoon weer verdwijnen.

 

De gaten

De grote bladeren van de Monstera hebben niet voor niets gaten, ze hebben ook daadwerkelijk een functie. De Monstera vindt zijn oorsprong in het tropisch regenwoud en de gaten in de bladeren zorgen er daar voor dat de plant beter bestand is tegen heftige weersomstandigheden. De gaten zorgen er dan voor dat de regen en de wind door de bladeren heen gaan en de plant daardoor niet zal knakken of bladeren zal verliezen. Krijgt je Monstera nieuwe bladeren, maar bevatten die geen gaten? Geen paniek! Als je de plant goed verzorgt zullen de gaten vanzelf ontstaan.

 

Verschillende soorten

Wanneer je de naam Monstera hoort, denk je waarschijnlijk dat het automatisch over de Monstera Deliciosa gaat. Dit is de bekendste soort met de grote bladeren. Maar de bekende gatenplant heeft nog meer varianten. Zo heb je ook de kleinere variant, de Monstera Adansonii, oftewel de Monkey Leaf. Deze is een stuk kleiner en heeft veel meer, kleinere gaatjes. Ook heb je nog een Silver Monstera; deze verandert tijdens zijn leven van kleur en krijgt ook pas veel later gaten in de bladeren. Ben je benieuwd met welke plant je te maken hebt? Er zijn verschillende planten-apps die je kunnen laten zien met welke soort Monstera je te maken hebt!