Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De moestuin deze maand

Juli is veelal een warme maand, dat betekent dat er volop kan worden geoogst. Enkele stukken grond komen hierdoor leeg te staan en zijn klaar voor de volgende teelt. Bij het kweken in een kas is het belangrijk om goed te ventileren en hoge temperaturen te voorkomen om ziektes en schimmels te voorkomen.

Wat moet er gebeuren in de moestuin in juli?

Aardappels en tomaten

In volle grond is de aardappelziekte nu een voortdurende bedreiging voor aardappels en tomaten. Vooral als het een nat jaar is, dan ontkomt u niet aan herhaalde bespuiting om zo de ziekte te verkomen.

Oogst

Pluk zoveel mogelijk zoveel mogelijk gewassen, des te meer zullen ze produceren. Als u enkele vruchten rijp laat worden, zal de plant stoppen met zaad produceren.

Extra gewassen

Als er grond vrijkomt kunt u snelgroeiende soorten zoals bieten, sperziebonen, koolrabi, radijzen, winterbladgroenten en knolletjes zaaien.

Kasgewassen

Tomaten, komkommers, paprika’s, meloenen etc. hebben water en vloeibare voeding nodig. Om plagen te voorkomen is het verstandig om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Zaailingen dunnen

Opeenvolgende zaaisels moeten worden gedund tot ze op de juiste onderlinge afstand staan.

Pronkbonen water geven

Geef bonen voldoende water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn. Hierdoor bevordert u ook de nieuwe bloemvorming.

Tips voor rode bieten

  • Zaad is een vruchtje dat uit drie of vier zaden bestaat. Dun de zaailingen tot er een per groepje over is, 10 cm uit elkaar.
  • Vanaf het voorjaar tot de zomer kun je elke 2 weken een kort rijtje zaaien voor een regelmatige aanvoer van bietjes.
  • Licht, goed doorlatende grond geeft de beste vroege opbrengst.
  • Tijdens droge perioden moet u grondig water geven. Houd rekening met water geven iedere 10-14 dagen. Gebrek aan water kan de wortels verhouten. Terwijl wisselende beschikbaarheid van water de wortels kan doen splijten.
  • Kleine baby bietjes kunt u vanaf de grote van een golfbal oogsten. U moet wel uitkijken dan ze niet groter worden dan een tennisbal, omdat ze anders een nare, houtige structuur kunnen ontwikkelen.

Aanbevolen rassen

Pablo: een vroeg ras met een zachte schil, een mooie kleur en geen binnenringen. Goede resistentie tegen doorschieten. 
Boltardy: Kan vroeg worden gezaaid. Zachte schil, weinig kans op doorschieten en een zeer mooie kleur.

Algemene moestuintips in juli

Iedere dag valt er nu meer uit uw moestuin te oogsten. Het beste is om wat u verzamelt uit uw moestuin gelijk op te eten nu het nog vers is, bij de maaltijd bijvoorbeeld. Zodra groenten zijn geoogst, beginnen ze in kwaliteit achteruit te gaan omdat het vocht verdampt uit de vezels.

Adv. Bol.com Gardena