Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De leukste schaduwplanten voor in je tuin

Iedere tuin heeft wel een plek waar de zon zelden schijnt, bijvoorbeeld onder een boom of in een hoekje bij de schutting. Hoewel de meeste bloemen en planten beter gedijen in de zon, betekent dit niet dat je niets met deze schaduwrijke plekjes kunt. Sommige planten doen het namelijk geweldig in de schaduw!

Bosplanten zijn schaduwplanten
Denk je dat planten alleen kunnen groeien als ze veel in de zon staan? Dan heb je het mis. Hoe zouden er anders ooit planten kunnen floreren in het bos, waar de bomen al het licht vangen? Veel planten die van nature in het bos voorkomen, doen het ook goed in je tuin. Denk hierbij aan vingerhoedskruid, de bosanemoon en het lelietje-van-dalen.

Let wel op, alle drie deze planten zijn zeer giftig voor mens en dier. Verdiep je altijd de verzorging van een plant voordat je hem aanschaft.

Schaduwplanten staan bekend om hun blad
Veel planten die graag in de schaduw staan, zijn bladplanten. Deze planten hebben geen bloemen, of hebben bloemen die niet zo opvallen. Vind je dit saai klinken? Dat is het allerminst. De opvallende bladeren van de bladplanten zijn vaak een lust voor het oog.

Een ander voordeel van al dat groen is dat het zorgt voor een rustpunt in de vaak volle tuin. Prachtige bladplanten zijn hosta’s en vele soorten varens. Een iets minder groene bladplant die het geweldig doet in de schaduw is het purperklokje.

Maar ook om hun kleur
Daarnaast zijn er een heleboel schaduwplanten die wél mooie bloemen hebben. Het welbekende viooltje bloeit uitstekend in de schaduw. Deze bloemen zijn dankzij hun lange bloeitijd ideaal om meer kleur in je tuin aan te brengen waar en wanneer het nodig is. Ook ligularia’s zijn dol op schaduw. En wat dacht je van de pulmonaria? Deze bodembedekker met vrolijk gekleurde bloemetjes brengt direct  leven in je tuin. Andere schaduwplanten zijn onder andere de klimhortensia, de camellia, de bergenia, de rhododendron en de campanula.

Kijk verder dan de schaduw
Bij de keuze van je schaduwplant moet je natuurlijk wel rekening houden met meer dan enkel de hoeveelheid zonuren. De grondsoort is van groot belang – is deze zuur of kalkhoudend? Droog of houdt hij juist vocht vast? – en vergeet ook niet te kijken naar hoeveel onderhoud je planten nodig hebben. Bedenk ook dat de planten die in dit artikel genoemd zijn ook weer verschillende soorten hebben, waarvan de één nog wat beter in de schaduw gedijt dan de ander.

Kies de schaduwplanten die het mooist in je tuin staan, informeer jezelf goed en vergeet je planten niet om genoeg water en liefde te geven. Zo haal je het optimale uit alle schaduwplekjes van je tuin!