Vind jouw tuincentrum

Bureauplant van het Jaar 2011: Vingerplant

 De luchtzuiverende Vingerplant is de Bureauplant van het Jaar 2011. Een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap en praktijk boog zich over een selectie planten om er één uit te roepen tot Bureauplant van het Jaar. De Vingerplant volgt daarmee de Flamingoplant (2010) op. De Vingerplant (Fatsia japonica) dankt haar Nederlandse naam aan het handvormig blad met zeven tot elf ‘groene vingers’.

Nominaties

Deskundigen, onder meer afkomstig van Fytagoras Plant Science, het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIGZ) en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO/WUR) nomineerden drie luchtzuiverende planten: de Vriesea, de Graslelie (Chlorophytum) en de Vingerplant (Fatsia japonica). De planten werden ook twee maanden getest op bureaus in het midden- en kleinbedrijf evenals op thuiswerkplekken.

Beoordeling

Juryvoorzitter Prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science): “Je hoeft geen groene vingers te hebben om deze bureauplant in leven te houden, zelfs zonder veel daglicht doet de plant het uitstekend. Daarnaast heeft de Vingerplant een hoog luchtzuiverend vermogen en is er een extra psychologisch effect. Onderzoek heeft aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek.” Ook voor de plantentesters was de Vingerplant favoriet. “De Vingerplant heeft een frisse, groene kleur met mooie, glanzende bladeren en blijft lang mooi,” aldus de meeste gebruikers.

Belang

Het belang van kamerplanten op werkplekken is uitvoerig onderzocht door onder meer TNO Kwaliteit van Leven en ruimtevaartorganisatie NASA. Onderzoeken tonen aan dat het raadzaam is om op de werkplek tenminste twee planten per twaalf vierkante meter te plaatsen.

Meer informatie over planten is te vinden op www.ikenmijnplant.nl