Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De kracht van bomen

Bomen leer je kennen als dingen waar je in kunt klauteren. Hoe meer vertakkingen, hoe sterker de drang om naar het hoogste punt te klimmen. Ook zullen ze je verbazen, door hun stervormige bladeren die zich in de herfst op de bodem verzamelen, waar je stapels van kunt maken en in de lucht kunt gooien. Of waar je met veel geweld doorheen kunt schoppen terwijl de droge bladeren om je voeten heen ritselen.

Vormsnoei

Over de kracht van bomen kan ik me nog altijd verwonderen: vooral de ijver waarmee ze hun wortelen door het asfalt duwen waardoor er scheuren en kieren in het wegdek ontstaan. Op bepaalde plekken is na een aantal weken het gescheurde asfalt opgevuld met een donkere pasta, wat meer lijkt op slierten van rubber. Alles om de rubberen banden van de verkeersdeelnemers te beschermen en de boom in toom te houden. Als de takken te ver over de weg komen te hangen, worden ze gevraagd de andere kant op te groeien door een zogenaamde vormsnoei. Bomen zouden liever nooit naar de kapper gaan, maar ze hebben niets te zeggen over hun kapsel.

Gekwetter

We planten bomen langs wegen omdat het mooi staat, omdat ze ons schaduw bieden en in de laatste plaats dan ook omdat we weten dat we niet zonder ze kunnen. We horen vogels in hoge bomen zingen en staan daar bijna nooit bij stil, tenzij het gekwetter zo uit de hand loopt, dat we omhoog kijken en misschien even lachen. De mooiste aanblik is de zwarte wolk die plotseling uit een boom tevoorschijn komt, heen en weer wiegt als een deinend zeeschip, en weer gaat liggen na de korte storm.

Schaduw

Ook in de tuin worden ze geplaatst voor schaduw, of juist weggehaald, omdat ze zorgen voor te veel schaduw. Mijn buurvrouw klaagde laatst over de schaduw van de bomen bij ons in de straat. Er staan twee bomen die bijna elk hoekje van mijn raam kruisen en in de zomer mij op mijn balkon voorzien van genoeg schaduw, maar soms moet daar zelfs nog een parasol bij. Voor mijn onderbuurvrouw kan het niet zonnig genoeg zijn, dus heeft ze zelfs de gemeente al gevraagd of er niet wat minder boom mag zijn. Ik beeld me in dat de bomen in onze straat er langer staan dan de huizen eromheen. Wat mij betreft mogen ze er ook nog even blijven staan.