Vind jouw tuincentrum

De druif snoeien in de zomer? Ja!

De bladeren van de druif zorgen voor veel schaduw in de tuin, dus het snoeien van de druif kan voor meer licht zorgen, maar de druif zelf heeft ook veel baat bij een zomersnoei!

De zomersnoei van de druif

Genieten van druiven uit eigen tuin is niet zo heel ingewikkeld: de meeste druivensoorten zijn zelfbestuivend en ze houden van een lekker zonnig plekje in de tuin, of op het balkon. De plant heeft wel wat steun nodig om te kunnen klimmen, zodat ‘ie zo veel mogelijk vruchten kan produceren! Als er aan het begin van de zomer eenmaal vruchten aan de druif komen, heeft de plant veel baat bij een snoei. De zomersnoei heeft echter een andere functie dan de wintersnoei, alle jonge scheuten waar geen trossen aan ontwikkelen, kunnen worden weggeknipt zodat de trossen meer zonlicht krijgen. Natuurlijk worden niet alle bladeren weggesnoeid, er moeten er wel een paar overblijven ter bescherming tegen regen en een hete zon. Jurgen laat in de video van deze week precies zien hoe je de druif kunt snoeien!

Geniet van je druif!

Snoei de druif nooit tussen januari en april, maar pas als de druif weer flink veel bladeren maakt. Op deze manier creëer je meer licht in de tuin, en ook de druif kan het zonlicht goed gebruiken voor de groei van de druiventrossen. De meeste druivensoorten kun je rond september oogsten. Vergeet niet op tijd te plukken, anders gaan de wespen en de vogels er met de besjes vandoor!