Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Cv ketel kopen? Let op de volgende punten

Mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om op een efficiënte manier energie te kunnen besparen in hun woning kiezen er al snel voor om daarvoor te kijken in de richting van hun CV ketel. Wanneer er nog een oude CV ketel in je woning is geïntegreerd is het altijd de moeite waard om deze te laten vervangen. Je zou er van schrikken hoeveel energie je op deze manier kan besparen en welke impact dit bijgevolg zal hebben op je energiefactuur. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je er altijd rekening mee dient te houden dat er verschillende valkuilen bestaan met betrekking tot het aanschaffen van een nieuwe CV ketel. Welke valkuilen dit precies zijn en hoe je ze nu precies kan voorkomen kom je allemaal te weten hier op deze pagina.

Het kopen van een CV ketel met een te groot vermogen

De oude(re) CV ketels staan er om bekend haast altijd over een te hoog vermogen te beschikken. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je deze fout niet maakt op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwe CV ketel in huis te halen. Doe je dit wel? Dan zal je terug opgezadeld zitten met een ketel die constant aan en uit springt om de juiste temperatuur te bereiken. Dit is nefast omwille van twee verschillende redenen, namelijk:

  1. Het beïnvloedt aanzienlijk de levensduur van de CV ketel;
  2. Het kost een ongelofelijke hoeveelheid aan energie;

Omwille van bovenstaande redenen is het altijd van belang om te laten berekenen aan welk vermogen jij precies nood hebt. Op deze manier zorg je er voor dat je één van de belangrijkste valkuilen die zijn verbonden aan het kopen van een nieuwe CV ketel kan ontwijken.

Geen gebruikmaken van een weerafhankelijke sturing

Is de energiebesparing die je kan realiseren de belangrijkste reden om over te gaan tot het aanschaffen van een nieuwe CV ketel? In dat geval is een weerafhankelijke regeling een absolute must. Deze regeling houdt rekening met de buitentemperatuur. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde 'buitenvoeler'. Op deze manier zal de CV ketel uitsluitend in werking treden op het ogenblik dat dit echt nodig is. Let wel, het is belangrijk om er voor te zorgen dat de buitenvoeler op de juiste plaats wordt gehangen. In het merendeel van de gevallen betekent dit op de noordelijke of noordwestelijke gevel. De aangewezen hoogte is 2,5 meter.

Het combineren van een kamerthermostaat met thermostaatknoppen

Het is absoluut belangrijk om geen gebruik te maken van thermostatische knoppen aan radiatoren in ruimtes waarin er sprake is van een kamerthermostaat. Doe je dit wel? Dan ontstaat er een dubbele regeling. Het gevolg hiervan is dat de twee systemen eigenlijk als het ware tegen elkaar op werken. In andere ruimtes waarin er geen sprake is van een kamerthermostaat is het gebruik van thermostatische knoppen uiteraard wel aan te raden. Je kunt er ook voor kiezen om de cv ketel in je aanbouw te plaatsen.

Het niet reinigen van de leidingen bij het vervangen van de CV ketel

Ga je een nieuwe CV ketel kopen en installeren? In dat geval is het altijd een must om de leidingen te reinigen. Oude CV-installaties staan er namelijk om bekend een broeihaard te zijn van vuil, roest en afzettingen. Op het ogenblik dat dit vuil terecht komt in je nieuwe CV ketel is dat een garantie voor problemen. Dit heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat nieuwe CV ketels er om bekend staan over een vrij beperkte waterdoorgang te beschikken. De kans dat er een verstopping zal optreden is dan ook bijzonder groot. Let hier extra op, want in het merendeel van de gevallen valt dit ook buiten de garantie van je (nieuwe) CV ketel! Je leidingen vervangen is dus zeker en vast een aanrader te noemen.

Het niet verhelpen van zuurstof in je CV-systeem

Is er in jouw woning nog sprake van oude vloerverwarming? Blijken de buizen bovendien niet zuurstofvrij te zijn? In dat geval is het bijzonder belangrijk om in te grijpen. Hoe meer zuurstof er terecht komt in het CV-systeem, des te slechter de werking uiteindelijk zal worden. Niet alleen kan er corrosie evenals kalkvorming ontstaan, daarnaast kan ook de kwaliteit van het water er op achteruit gaan. Dit zal blijven gebeuren tot de ketel uiteindelijk verstopt. De oplossingen die in deze situatie kunnen worden gehanteerd zijn steeds bijzonder duur. Het is dan ook absoluut in je voordeel om dit te proberen voorkomen. Dit is gelukkig perfect mogelijk door rekening te houden met de tips zoals in dit stukje van deze pagina aangegeven.

Het laten hangen van een elektrische boiler

Een vaak gemaakte fout is dat mensen een gas- of stookolieketel combineren met een elektrische boiler. Het wordt sterk aangeraden om dit niet te doen. In het meest optimale geval wordt de elektrische boiler dan ook vervangen door een CV-boiler of een doorstromer. Op deze manier kan er werkelijk heel wat worden bespaard op de productie van het sanitair warm water. Ook dit is dus een extra tip waar je absoluut rekening mee kan houden.

Adv. Bol.com Gardena