Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Creëer een duurzame tuin

Het verduurzamen van de tuin is helemaal niet ingewikkeld en levert veel op voor jezelf en de natuur. Een duurzame tuin is prachtig groen, heeft een goede afwatering en trekt vele vogels en insecten aan waardoor er altijd wat te zien valt. Met deze vier tips creëer je gemakkelijk een duurzame tuin.

Ga voor inheemse plantensoorten

Met het oog op duurzaamheid zijn lokale planten altijd een stuk minder belastend dan producten die van ver vervoerd moeten worden. Daarnaast kiezen veel mensen in de tuin voor plantensoorten die vaak niet geschikt zijn voor de grond en het gebied. Ga eerst eens na op welke bodem je tuiniert. Is dit zand, veen of klei? En is de bodem nat of juist droog? Staat er veel zon in de tuin of woon je juist beschut? Voordat je gaat planten begin je bij de basis: een gezonde bodem. In een gezonde bodem wordt afval omgezet in voedingsstoffen, waardoor jouw planten kunnen groeien. De juiste bacteriën en schimmels zorgen voor weerbaarheid van planten tegen allerlei plagen. Bij de beplanting kun je rekening houden met al deze omstandigheden.

Water besparen

Je tuin heeft water nodig, zeker in de tegenwoordig zeer droge zomers. Je hoeft hier alleen geen schoon drinkwater voor te gebruiken. Vang bijvoorbeeld regenwater op in een regenton of gebruik water uit de sloot als je tuin hieraan grenst. Hiervoor heb je een beregeningspomp nodig. Dit is niet alleen een stuk duurzamer, maar ook beter voor je portemonnee. Als dit voor jou geen optie is, kun je ook kiezen voor een automatisch bewateringssysteem. Door gebruik te maken van dit slimme apparaat kun je bijvoorbeeld op het meest efficiënte moment van de dag sproeien of gebruik maken van een speciaal programma om water te besparen. Beperk ook de hoeveelheid bestrating en pas meer groen toe in je tuin zodat regenwater makkelijker in de bodem kan verdwijnen.

Energie besparen in de tuin

Kies voor energiezuinige lampen, zoals ledlampen of verlichting dat op zonne-energie werkt. Dit kun je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak of in de tuin. Kijk ook eens kritisch naar de apparatuur die je hebt voor het onderhoud van de tuin. Heb je echt een elektrische maaimachine nodig of kan dit ook met de hand? Tuinieren is een heerlijke manier om tijd door te brengen in de buitenlucht en de nodige beweging te pakken.

Plant een moestuin

Door je eigen groente te eten, bespaar je een hoop uitstoot en vervuilende stoffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je kiest bovendien voor de (lokale) groenten en kruiden die je het lekkerst vindt, dus alles komt wel op.

Adv. Bol.com Gardena