Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Check je planten deze zomer in bij het VU plantenhotel

Het is zomervakantie, dat betekent mooi weer, veel bezoekjes aan de lokale ijssalon en voor velen ook een aantal dagen weg van huis. Lekker op vakantie naar een zonnig land, of juist op bezoek bij familie die ver weg woont. Maar dat jij zo lang van huis bent, vinden je planten wat minder leuk. Het is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Wie zorgt er voor de planten wanneer jij weg bent? Je kunt natuurlijk die aardige buren lief aankijken, of misschien is er wel een familielid die je wil helpen. Maar zou het niet veel makkelijker zijn als je ze naar een plantenhotel kan brengen?

VU verzorgt de planten van de studenten

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft op het plantenprobleem een passende oplossing gevonden. Medewerkers van de bibliotheek van de universiteit merkten dat veel studenten niet wisten wat ze tijdens de vakantie met hun planten moesten doen. Afgelopen maandag verkondigde de VU het goede nieuws: planten van de studenten zijn deze zomer welkom in het VU plantenhotel. Dit is een soort oppasservice zoals voor huisdieren, maar dan voor planten. Daar worden deze planten verzorgd door medewerkers van de universiteitsbibliotheek en studenten die tijdens de vakantie in Nederland verblijven. Zo kleurt de tweede verdieping van de UB VU steeds iets groener!

Groene leeromgeving

Overigens ziet de Vrije Universiteit het plantenhotel als een ruildienst die twee kanten op werkt. De VU verzorgt de planten voor de studenten, en in ruil daarvoor verandert de bibliotheek van de universiteit steeds meer in een ‘urban jungle’. Veel studenten vinden het fijn als er planten aanwezig zijn in de studieruimten van de UB. Daarnaast blijkt ook uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat planten en ander groen de mentale gezondheid kunnen verbeteren en leerprestaties kunnen bevorderen. Op die manier is het dus een echte wisselwerking: de student hoeft geen familieleden op te trommelen om iedere dag de plantjes water te geven en de VU houdt er een rustgevende groene leeroase aan over.

Planten op vakantie

Studeer jij dus aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heb je geen idee wat je aan moet met dat oerwoud in jouw studentenkamer? Check ze in bij het plantenhotel in de universiteitsbibliotheek. Zo weet je zeker dat jouw plantje in goede handen is en help je er ook een medestudent mee die zit te blokken voor een hertentamen. In principe is de dienst alleen toegankelijk voor studenten van de Vrije Universiteit, maar aangezien het initiatief goed ontvangen wordt, denkt de manager van de UB VU erover na om ook planten van anderen op te vangen in het plantenhotel. Voor nu wordt de urban jungle op de VU dus nog bevoorraad door studenten, maar misschien dat over een aantal dagen planten van heel Amsterdam en omstreken te vinden zijn in de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit.