Vind jouw tuincentrum

Bloemenagenda september: Exoten

In de maand september staan we niet stil bij slechts één bloem, maar drie! Strelitzia, gloriosa en anthurium voeren je mee naar tropische oorden. Daarom vertellen we je vandaag wat meer over deze opvallende verschijningen.

Herkomst van de 3 exoten

De anthurium komt oorspronkelijk voor in Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela. De Gloriosa, nichtje van de leliefamilie, komt oorspronkelijk uit India en zuidelijk Afrika. De Strelitzia komt uit Zuid-Afrika en is in de achttiende eeuw naar veel landen verscheept.

 

Kleuren en vormen van de strelitzia, gloriosa en anthurium

De bloem van de anthurium is de aar (de 'vinger' die uit het schutblad steekt) en niet het felgekleurde schutblad. Deze is er in glimmend wit, rood, roze, paars, oranje, groen en in meerdere kleuren per blad. De gloriosa combineert een frisgroen steeltje met sierlijke stampers die aan de onderkant dansen. Daarboven groeien 6 bloemblaadjes die zich tijdens de bloei aan je openstellen. Er zijn 2 soorten: korte met een schoon steeltje en wat langer met blaadjes en vertakkingen. De eenvoudige steel van de strelitzia met daarop een kam bestaande uit sierlijke openstaande oranje schutbladeren met 2 á 3 blauwe koningsbladeren zorgt ervoor dat deze schoonheid altijd in het oog springt!

Strelitzia, gloriosa en anthurium

Verzorging van de strelitzia, gloriosa en anthurium

  • Snijf een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes
  • Gebruik een schone vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur
  • Gebruik snijbloemenvoedsel voor een gemengd boeket
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 graden)
  • Zet exoten niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel, of naast de fruitschaal
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater