Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Alles over kiemgroenten en spruitgroenten

Waarom kiemgroenten?

Ontkiemende zaden als groente zijn in Azië al heel oud, maar in het Westen worden ze pas sinds kort gegeten. Dankzij het kiemen kan zelfs een flatbewoner in februari met heel weinig inspanning verse groente kweken. Spruitgroenten of kiemgroenten zijn met hun notensmaak en knapperige structuur een prettige afwisseling van de gebruikelijke groente. De voedingswaarde van spruitgroenten houdt het midden tussen het droge zaad dat ze net geweest zijn, en de bladgroente die ze hopen te worden. Spruitgroente bevat meer vitamine C en minder calorieën dan de meeste zaden, en is rijker dan de meeste groenten aan eiwitten (5% vs. 2%) en aan vitamine B en ijzer.

Even iets over het kiemen van zaden

Zaad bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en zo'n 10% water. De koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel, worden tijdens het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suiker, waardoor de kiemen lichtverteerbaar zijn. Het is een waardevolle aanvulling op het voedingspatroon vooral in de winter. De kiem krijgt tijdens het kiemproces een enorme stijging van de voedingswaarde van bijvoorbeeld Vitamine A en Vitamine C. Verder bevatten de kiemen waardevolle mineralen zoals: Calcium, ijzer, Magnesium, Fosfor en Kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in "gewone" soorten groenten.

Kiemgroenten zijn eigenlijk babyplantjes, in de bloei van hun leven.

In dit stadium hebben ze een hogere concentratie proteïnen, mineralen, enzymen, RNA, DNA, bio flavetoiden, t-cellen enz. dan op welk punt van hun plantenleven ooit, ook vergeleken met de volwassen groente. Met de kiem heb je een groente die in zijn geheel, maar bovendien op het meest vitale moment van de groei gegeten kan worden. Alle voedingswaarde blijft behouden tot aan de consumptie. Ook ziet de kiem er aantrekkelijk uit en heeft een veelzijdig gebruik.

Hoe veelzijdig?

Op veel verschillende manieren, op de boterham met een plak kaas of tomaat, als salade, roerbakschotels, als garnering, maar er zijn ook recepten voor 'Sproutbread' (kiemenbrood) bekend. Kiemen worden al duizenden jaren in vele culturen en waarschijnlijk in net zoveel gerechten gebruikt.

Welke kiemen kun je allemaal eten?

In principe zijn de zaden van alle eetbare planten, behalve die van nachtschade-achtige als tomaat en aardappel geschikt om te kiemen. Vooral de look- achtigen als ui en prei; schermbloemige als wortel, selderij, venkel en peterselie; oliehoudende zaden als sesam en zonnebloem; granen als haver, tarwe, maïs, gierst, gerst, boekweit en rogge; peulvruchten als fenegriek, linzen, alfalfa (luzerne), erwten, kikkererwten en adzukibonen. Altijd vers verkrijgbaar.

Van januari tot januari, er wordt 2 x per dag vers geoogst.

Licht verteerbaar

Omdat kiemgroenten babyplantjes zijn, laten ze door hun (nog) dunne celwanden de voedingsstoffen makkelijk los. Al deze voeding stoffen, in hun meest elementaire vorm, en de in overvloed aanwezige enzymen, maken kiemgroenten eenvoudig te verteren, zelfs voor mensen met een moeilijke spijsvertering.

Verscheidenheid

Kiemgroenten zijn er nu in zoveel soorten dat uw salade er nooit meer saai uit zal zien! Tijdens de kweek van kiemgroenten worden er geen chemicaliën of kunstmest toegevoegd.

Bron: groen.net

Adv. Bol.com Gardena